Situația economică din Moldova este critică. Potrivit unui Raport al Departamentului de Analize și Cercetări Economice al Fundației Universitare a Mării Negre, astăzi există un cocktail formidabil de vulnerabilități acumulate și accentuate continuu care pot face din Republica Moldova un stat, cu tensiuni sociale dezlănțuite și pot genera, cu ușurință, un „contra-maidan” la Chișinău.
În raport se menționează că furtuna a început deja și evoluția sa nu a făcut altceva decât să exploateze vulnerabilitățile majore ale economiei Republicii Moldova. Riscul valutar ridicat, includerea monedei locale, în coșul valutelor legate de rubla rusească, de către speculatori și investitori reprezintă principala vulnerabilitate manifestată dramatic în ultimul an.
Cea mai mare vulnerabilitate a Republicii Moldova este cea legată de instabilitatea valutară;
Deprecierea rublei față de dolar și leu, combinată cu aprecierea leului față de rublă, va conduce la diminuarea remitențelor din Federația Rusă cu o treime, adică volumul total va scădea cu 20%.
De asemenea, recesiunea instalată în Rusia va reduce remitențele de acolo cu încă 5-10% din total, adică Republica Moldova va pierde din remitențe între 400 și 500 milioane de dolari.
Totodată, deficitul comercial uriaș, de 40% din PIB trebuie finanțat, ceea ce va pune presiune suplimentară pe curs și va genera noi minime ale monedei locale. Pentru a finanța deficitul nu ne putem baza pe investițiile străine, care nu vor crește datorită incertitudinilor politice.
Singura posibilitate reală de a finanța deficitele o constituie sumele din asistentele financiare nerambursabile, în valoare totală de 150 milioane de dolari anual.