26.11.2015 15:14
Restanțieri la capitolul export
Acces la piețe, la finanțe și informație. De aceste elemente cheie au nevoie exportatorii autohtoni pentru a-și lărgi activitatea de desfacere. Astăzi, a avut loc cea de-a treia ediție a Forumului Exportatorilor. În cadrul evenimentului, autoritățile au constatat că Republica Moldova prea puțin valorifică prevederile Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu UE. Potrivit lor, rămânem necompetitivi pe piața europeană, iar politicile de stat realizate până în prezent nu sunt suficient de eficiente.
Forumul Exportatorilor a adunat producători și exportatori locali, experți și reprezentanți ai instituțiilor de stat. Potrivit organizatorilor, acest eveniment are drept scop evidențierea barierelor în comerțul extern și găsirea soluțiilor pentru a le înlătura.
”Trebuie să ne diversificăm în piețele, în care vindem produsele noastre. Pentru aceasta, inevitabil este nevoie de finanțarea creșterii afacerii. Iar informația este elementul de bază pentru a lua decizia corectă și pentru a alege și piața, produsul și modul de a finanța această creștere”, - a menționat directorul MIEPO Dona Școla.
În același timp, autoritățile constată stagnarea Republicii Moldova la capitolul comerț extern, iar facilitățile de care dispune țara noastră după semnarea Acordului de Asociere nu au fost utilizate pe deplin.
”Noi nu am reușit să valorificăm potențialul Acordului. Am văzut că nu este suficient să avem un regim facilitar de acces pe piață fără taxe. Sunt bariere tehnice, pe care trebuie să le depășim. Pentru aceasta trebuie să pregătim specialiști și trebuie să avem sisteme moderne de management al calității. Trebuie să corespundem standardelor, iar corespunderea trebuie să fie certificată”, - a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Valeriu Lazăr.
Potrivit viceministrului Economiei, Octavian Calmîc, în primele 9 luni ale anului, exporturile au scăzut cu 16% și importuri, cu 23%. Unul din factorii care au influențat acest lucru este și legislația învechită. Astfel, până în 2017, autoritățile speră să pună în aplicare un nou Cod Vamal și Fiscal.
”Codurile respective sunt învechite moral, majoritatea dintre ele fiind adoptate la începutul anilor 90. Noi trebuie să preluăm acele practici europene în ducerea evidenței vamale și a celei fiscale, care ar facilita mediul de afaceri. Noi trebuie să avem reguli de joc pe piața internă, care să fie stabile, de lungă durată. De multe ori avem conflicte de norme în legislația națională și cea internațională”, - a declarat Calmîc.
De cealaltă parte a baricadei, și exportatorii confirmă că le este greu să facă față competitivității.
”În primul rând, noi întâmpinăm probleme în concurență, care este una foarte mare. Noi așteptăm mai mult susținerea din partea Guvernului”, - spune Vadim Mereuță, managerul, companiei exportatoare de pop-corn.
La 27 iunie 2014, Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat un Acord de Asociere, care introduce un regim de comerț preferențial - Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Potrivit datelor statistice, în primele opt luni ale anului, cota exporturilor pe piața comunitară a atins 62% din totalul exporturilor, comparativ cu 52% în ianuarie-august 2014