06.04.2015 15:41
Rezervele valutare globale au scăzut în ultimele 7 luni cu 600 miliarde dolari, marcînd astfel întreruperea unei perioade de creştere de zece ani
Rezervele valutare globale au scăzut în ultimile 7 luni cu 600 miliarde dolari, de la nivelul record de 12 miliarde de dolari atins în luna august a anului trecut. Marcând astfel, întreruperea unei perioade de creştere de zece ani.
Conform caluculelor Bloomberg, deşi scăderea rezervelor valutare este determinată şi de aprecierea dolarului din ultimele luni, care a redus valoarea deţinerilor în alte monede, inclusiv a celor în euro, aceasta evidenţiază o schimbare în politica băncilor centrale, după o perioadă de zece ani în care instituţiile bancare şi-au majorat rezervele valutare în medie cu 824 miliarde de dolari pe an.
Printre potenţialele implicaţii ale scăderii nivelului rezervelor valutare globale se numără o dificultate sporită pentru economiile emergente de a-şi majora lichidităţile şi a stimula creşterea economică, accelerarea deprecierii euro faţă de dolar şi scăderea cererii pentru obligaţiunile emise de Trezoreria SUA. Excluzând efectele rezultate din fluctuaţiile de curs, băncile centrale din ţările emergente, care deţin împreună aproape două treimi din rezerva mondială de valută, au cheltuit în ultimul trimestru al anului trecut 54 miliarde de dolari din rezervele valutare proprii, ceea ce atestă cea mai mare sumă începând cu anul 2008. Astfel, China, deţinătoarea celei mai mari rezerve valutare din lume, a contribuit cel mai mult la scăderea rezervei globale. Potrivit datelor Băncii Chinei, rezervele valutare ale instituţiei au scăzut de la 4.000 miliarde de dolari în iunie anul trecut la 3.800 miliarde de dolari la finele anului 2014. Astfel, băncile centrale au vândut valută pentru a limita impactul ieşirilor de capital şi a sprijini monedele naţionale, iar analiştii Deutsche Bank estimează că tendinţa va continua, pe fondul scăderii cotaţiilor petroliere şi a creşterii economice slabe din ţările emergente, care limitează intrările de dolari.
O asemenea evoluţie va afecta şi euro, care în ultimii ani a beneficiat de pe urma achiziţiilor făcute de băncile centrale pentru a-şi diversifica deţinerile în valută. Ponderea deţinerilor în euro în totalul rezervelor valutare globale a scăzut la 22% în timp ce rezervele în dolari au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 63%, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI).