Riscul deflaţiei la nivel mondial creşte probabilitatea unor noi măsuri de stimulare din partea băncilor centrale și relaxarea politicilor monetare, susțin analiștii internaționali. Companiile din Europa şi China au redus preţurile în ianuarie, pe fondul stagnării producţiei, iar în zona euro Banca Centrală Europeană deja promoviază din plin politici de suplinire a lichidităților, scrie Mediafax.
În țări precum Japonia, India şi Coreea de Sud, activităţile economice sunt mai alerte decât în altele, însă, chiar și aceste state înregistrează încetiniri ale inflaţiei.
Totodată, Bănci centrale precum cele din Elveţia, Turcia, Canada şi Singapore au luat deja măsuri de relaxare a politicilor monetare în ultimele câteva săptămâni. Și Banca Centrală Europeană a anunţat la jumătatea lunii ianuarie că a introdus un program de suplimentare a lichidităţilor în valoare de circa 1.100 de miliarde de euro, în încercarea de a stimula inflaţia şi creşterea economică.
Indicele managerilor de achiziţionări, Purchasing Manager Index privind intenţiile de achiziţii ale managerilor, calculat de Markit, a atins în ianuarie 51 de puncte şi se află la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.
Date publicate vineri au arătat că preţurile din zona euro au înregistrat în ianuarie un declin de 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.