Intervențiile pentru a stabiliza piața valutară nu sunt de ajuns. Potrivit experților, intervenția Băncii Naționale a Republicii Moldova pe piața valutară sub formă de vânzare de valută străină, este un element foarte important și necesar pentru a preveni devalorizarea leului, dar folosirea acestui element nu este suficient.
Potrivit doctorului în economie, Vladimir Golovatiuc, ultimile inhtervenții ale regulatorului în volum de 40 milioane de dolari nu este în stare să oprească procesul de devalorizare a valutii naționale. ”Este nevoie de o abordare complexă. desigur întervențiile pe piața valutară sunt necesare însă, în acest context ar trebui să fie realizat un control mai riguros al legitimității intervențiilor și al urmărilor acestora. Asigurarea stabilității valuitei naționale este o chestiune serioasă”. a subliniat expertul economic într-un interviu acordat agenției Novosti -Moldova.
În același timp, și expertul economic Elena Gorelova, este de părere că BNM a pierdut momentul în care putea să influiențeze situația pe piața valutară și să preântâmpine speculațiile care au ieșit de sub control pe piața valutară.
”În ultima perioadă, asupra devalorizării leului au început să influiențeze factori obiectivi precum, scăderea remitențelor în valută din partea imigranților. cererea de valută în RM este încontinuu mai mare decât oferta iar asta este și cauza căderii leului, ceea ce este greu de oprit doar prin intermediul intervențiilor valutare”
Mai mult decât atât, expertul economic apreciază că una dintre căile nestandarte de soluționare a situației de pe piața valutară ar putea fi înăsprirea controlului din partea BNM asupra operațiunilor valutare ale băncilor cu scopul de a contracara speculațiile și cererea în exces a valutei.