26.03.2015 17:15
România ar putea introduce moneda unică europeană în anul 2019
Premierul român, Victor Ponta, a declarat în şedinţa de Guvern de ieri, 25 martie, că adoptarea de către România a monedei euro în 2019 este un obiectiv ambiţios, dar posibil, el arătând că economia românească trebuie să fie capabilă să reziste competiţie din zona euro, ceea ce înseamnă îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă.
În încercarea de a pune pe cântar aspirațiile și realitatea, Economica.net face o analiză a factorilor obiectivi, care ar favoriza , dar și a impedimentelor către adoptarea monedei euro.
Guvernatorul BNR a declarat la sfârşitul anului trecut că România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro peste doi ani, scrie sursa.
România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carpaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât cele câteva mai modernizate, unde s-au concentrat investiţiile străine, Bucureştiul fiind pregătit să treacă la euro, dar este tras în jos de periferii, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu anul trecut. Dacă din punct de vedere macro economic, România arată bine, după anii de criză, o anaiză fundamentală arată multe probleme structurale greu de depășit. Piaţa munci arată reale probleme.
Salariile au rămas aproape de nivelul din 2008, cu efecte nefaste asupra consumului populaţiei. Taxarea în România nu este printre cele mai mari din lume, în general, dar că este foarte ridicată taxarea muncii. Acesta îndeamnă la reducerea impozitării muncii, mai degrabă decât reducerea TVA. Apoi, mai este şi problema îmbărânirii populaţiei şi a nivelului de instruire. Între ţările din regiune România este ţara cu cei mai puţini angajaţi instruiţi şi există o corelaţie între nivelul de instruire şi nivelul PIB, apreciază analițtii.