20.08.2014 09:36
ROMÂNII SUNT PREGĂTIȚI SĂ EXPORTE GAZ ÎN MOLDOVA
Sunt deja doritori de a exporta gaze prin gazoductul Iași-Ungheni. Romgaz, cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din România, și-a exprimat intenția de a exporta gaze în Republica Moldova prin intermediul conductei de interconectare Iaşi-Ungheni, comunică portalul român, economica.net.
Producătorul român, controlat de stat este prima companie ce şi-a anunţat intenţia de a exporta gaze către Republica Moldova. Preţul şi cantităţile urmează să fie stabilite.
Potrivit sursei române, economica.net, directorul Romgaz Virgil Metea a confirmat interesul companiei de stat pentru exportul de gaze. Tot acesta a mai declarat că va participa la licitaţia de rezervare, însă nu cunoaște încă, la ce preţ. Potrivit sursei citate, depinde şi de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi să fie un preţ de piaţă, a mai spuns directorul companiei Romgaz.
Acesta mai precizează că, în condiţiile în care capacitatea maximă actuală a conductei este de 45 de milioane de metri cubi pe an, Romgaz nu are nicio problemă să asigure acest necesar, chiar dacă va fi singurul furnizor care va acoperi întreaga capacitate.
Potrivit ANRE, preţul la care s-ar face exporturile de gaze ar fi cel de piaţă, aproximativ 300 de dolari pe mia de metri cubi.
Producţia anuală de gaze a Romgaz se ridică la circa 6 miliarde de metri cubi.
Pe 27 august, va fi inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni, prin care furnizorii din România vor putea să exporte gaze în Republica Moldova. Astfel, va fi pentru prima dată în istorie când România va exporta fizic gaze. Aceasta deși, statul român mai este legată de vecini prin alte două interconectoare: Giurgiu-Ruse, încă nefinalizat, către Bulgaria, şi Arad-Szeged, către Ungaria, momentan, niciunul nu este, încă, funcţional pentru exporturi.
România are o producţie anuală de aproape 12 miliarde de metri cubi de gaze. La aceasta se adaugă o cantitate mică de gaze din import. Doar 5% din consum, care este asigurat din Rusia.
Către Moldova, se vor exporta maxim 45 de milioane de metri cubi de gaz anual, adică circa 10% din consumul moldovenilor.