21.11.2014 10:55
RUSIA ESTE ÎN PRAG DE COLAPS ECONOMIC
Economia Rusiei se indreapta catre colaps, mai rapid decat Occidentul si chiar presedintele Vladimir Putin sunt pregatiti sa recunoasca. Iar vina pare sa ii apartina in exclusivitate liderului rus si deciziilor sale controversate.
Vladimir Putin se confrunta actualmente cu o multime de probleme, o buna parte dintre ele fiind generate chiar de el insusi. Carnagiul din estul Ucrainei, relatiile tot mai precare cu Occidentul, insurgenta islamista de la granitele tarii si neincrederea tot mai mare a poporului rus cu privire la deciziile pe care le-a luat referitor la situatia din Ucraina sunt completate insa de o noua ingrijorare: economia ruseasca este mai fragila decat pare la prima vedere. Iar o criza financiara ar putea izbucni in orice moment, se arata intr-un material semnat The Economist, citat de business24.ro.
Una dintre problemele majore actuale? Scaderea dramatica a pretului petrolului, in conditiile in care economia ruseasca se bazeaza intr-o proportie considerabila pe veniturile din acest sector. Astfel, daca in prima jumatate a anului, un baril de petrol costa 110 dolari, acum pretul a scazut sub 80 dolari. Scaderea a dus la prabusirea rublei cu 23% in doar trei luni, iar sanctiunile Occidentului au dus la restrictii din partea bancilor nu doar in cazul afacerilor gestionate de prietenii lui Putin, ci si in cel al multor altor afaceri locale. Cu alte cuvinte, anii de cleptocratie nu au facut decat sa erodeze economia ruseasca, in conditiile in care Vladmiri Putin a dat o buna parte din averea Rusiei apropiatilor sai.
Desi toata lumea se asteapta ca Putin sa reziste presiunii actuale, iar economia Rusiei sa mai faca fata cativa ani, in contextul unei rezerve valutare de circa 370 miliarde de dolari, prabusirea economiei rusesti si instalarea unei crize financiare ar putea surveni mult mai devreme decat se anticipeaza. Apararea Rusiei este mai fragila decat lasa impresia, iar rezistenta i-ar putea fi testata in feluri multiple: de o continua scadere a pretului petrolului, de acumularea datoriilor, cat si prin noi sanctiuni din partea Occidentului.
Putin, atacat din toate partile
Cea mai urgenta problema a Rusiei? Prabusirea pretului petrolului. Putin considera ca acesta isi va reveni in perioada urmatoare, insa agentiile guvernamentale americane prezic o medie de 83 dolari per baril in 2015, mult sub ce are nevoie Rusia pentru a evita recesiunea - 90 dolari per baril. Iar in cazul in care cererea la nivel global va continua sa scada, pretul are toate sansele sa se prabuseasca si mai mult.
Apoi mai este si problema rambursarii datoriilor. Companiile rusesti au, cumulat, o datorie externa de peste 500 miliarde de dolari, dintre care 130 miliarde trebuie achitate pana la finele lui 2015. Pana si firmele cu venituri in dolari s-ar putea chinui sa iti achite datoriile. Recent, Rosneft, o companie petroliera ruseasca importanta, a solicitat Kremlinului un imprumut in valoare de 44 miliarde de dolari. Putin nu a dat inca unda verde, insa, dat fiind ca Rosneft este detinuta de stat in proportie de 70%, este greu de crezut ca nu o va sustine in cele din urma.
Iar problemele firmelor din Rusia nu se incheie aici. Creditele neperformante se aflau pe un trend ascendent chiar si inainte ca dobanzile bancilor sa fie majorate la 9,5%, pentru a apara rubla.
Direct sau indirect, o buna parte dintre datorii vor ajunge pe umerii Kremlinului, ceea ce face ca rezervele sale sa fie cu atat mai importante. Iar rezervele se imputineaza cu viteza luminii, reducandu-se cu 100 miliarde de dolari doar in ultimul an.
Niciuna dintre aceste situatii nu este de bun augur pentru Rusia, iar actiunile pe care le demareaza Putin nu ajuta nici ele. Interventia Rusiei in Ucraina ar putea duce la noi sanctiuni din partea Occidentului - intre ele, blocarea accesului Rusiei la sistemul international de plata SWIFT care ar putea stopa cu totul comertul rusesc. De asemenea, un blocaj partial al exporturilor petroliere ar leza si mai mult economia locala, asa cum s-a intamplat si in cazul Iranului.
Criza din Rusia si impactul ei global
O eventuala recesiune in Rusia ar genera efecte globale in scurt timp, afectand statele care se bazeaza pe comertul cu Rusia, precum tarile baltice si Belarusul, dar si bancile din tari precum Austria si Suedia. Data fiind iminenta crizei financiare, nu este deloc exclus ca Rusia sa solicite Occidentului sa reduca sanctiunile aplicate. Recent, Putin a subliniat faptul ca nu mai putin de 300.000 de locuri de munca in Germania depind de legaturile comerciale ale acestui stat cu Rusia - cancelarul Angela Merkel a refuzat sa se lase impresionata, insa.
S-ar parea ca a sosit timpul ca presedintele rus sa invete ca toate actiunile au si consecinte, ca invadarea unei tari inseamna automat reactii din partea restului lumii si ca impartirea averii rusesti intre prieteni nu este o idee inspirata pe termen lung.