10.11.2014 13:29
SALARII MARI ÎN SUA! DIRECTORII AMERICANI CÂȘTIGĂ DUBLU FAȚĂ DE CEI GERMANI
Foto: vk.com
Salariile anuale de zeci de milioane de dolari incasate de directorii marilor companii, precum cel al sefului Microsoft, Satya Nadella, au devenit o banalitate in Statele Unite.
Functia de CEO este peste tot in lume una bine platita, iar discrepantele dintre salariul directorului general si cel al muncitorului de rand sunt, in majoritatea tarilor, cu mult mai mari decat isi inchipuie oamenii, insa Statele Unite conduc cu detasare in toate aspectele care vizeaza acest capitol.
Aceasta este una dintre concluziile studiului publicat de Michael Norton de la Harvard Business School si Sorapop Kiatpongsan de la Universitatea Chulalongkorn in septembrie, in cadrul caruia persoane din mai multe tari au fost intrebate cat cred ca este salariul unui CEO si cat sunt de parere ca ar trebui sa fie.
Per ansamblu, in cele 40 de tari analizate in cadrul studiului persoanele chestionate au opinat ca directorii castiga de zece ori mai mult decat muncitorii necalificati, considerand ca ar fi corect ca acestia sa castige doar de aproximativ cinci ori mai mult, scrie Business Insider, citat de ziare.com.
Pentru cele 16 tari in cazul carora cei doi autori au avut acces la informatiile necesare, realitatea a depasit cu mult asteptarile celor chestionati, in special in Statele Unite.
Daca americanii cred ca un CEO este indreptatit sa castige de sapte ori mai mult decat un muncitor necalificat, desi isi imagineaza ca acesta castiga de fapt de 30 de ori mai mult, in realitate, un director general din SUA castiga de 354 de ori mai mult decat un angajat obisnuit. Acest lucru inseamna ca directorul general al unei companii mari castiga in medie 12,3 milioane pe an, comparativ cu 30.000 de dolari in cazul angajatului obisnuit.
In 1965, salariul unui CEO american era de 20 de ori mai mare.
Conform studiului citat, dupa SUA, la distanta considerabila, urmeaza Elvetia si Germania, unde salariile directorilor generali sunt de aproximativ 150 de ori mai mari decat cele ale angajatilor obisnuiti.
In cazul Germaniei, un CEO al unei companii mari castiga, in medie, 5,9 milioane de dolari, in timp de salariul mediu al unui angajat german este de 40.000 de dolari.
De ce un CEO castiga de doua ori mai mult in SUA decat in Germania?
In primul rand, in SUA, sefii companiilor isi asuma riscuri mai mari, sustine Fortune, iar acest lucru se explica prin faptul ca plata este legata de evolutia actiunilor companiei pe care o conduc. Deoarece majoritatea directorilor generali din SUA nu sunt fondatori ai companiei, consiliul doreste sa ii stimuleze legand succesul lor de cel al afacerii. Pe de alta parte, directorii germani au structuri de plata fixe.
O alta explicatie vizeaza drepturile salariatilor.
Potrivit unui raport publicat de Confederatia Internationala a Sindicatelor, Statele Unite au obtinut un scor de 4 la acest capitol, la egalitate cu Iran, Irak, Mexic si Hong Kong, ceea ce se traduce prin "incalcari sistematice ale drepturilor" din partea guvernului si "eforturi serioase" din partea companiilor pentru a preveni imbunatatirea conditiilor de munca.
In schimb, Germania a fost punctata cu 1, indicand faptul ca "drepturile colective de munca sunt garantate, in general".
De asemenea, in Germania, reprezentarea in consiliul de administratie este impartita intre angajati si actionari prin existenta unui consiliu executiv si a unui consiliu "neexecutiv", astfel incat muncitorii pot supraveghea fluctuatiile salariilor.
Pana cand vocea angajatului american nu se va face auzita in salile de consiliu, salariile directorilor vor continua sa creasca in SUA, apreciaza publicatia citata.