25.11.2014 16:57

SCHEME DE REEXPORT A PRODUSELOR UE CĂTRE RUSIA

Rosselhoznadzor a cerut Belarus să nu mai tranziteze Federația Rusă pentru a exporta produse în Kazahstan sau alte state. De asemenea, departamentul rus a cerut ca belarușii să înceteze acordarea permiselor de tranzitare a țării în acest sens, cel puțin până în momentul în care nu vor fi soluționate toate problemele privind controlul.


Scopul acestor acțiuni este închiderea canalelor de export spre Rusia din țările care au fost sancționate și au embargouri la exportul în Rusia, se menșionează într-un comunicat publicat pe site-ul Rosselhoznadzor.

Rosselhoznadzor a numit mai multe cazuri în care state terțe exportau prin asemenea metode produse interzise în Federația Rusă. Autoritatea fitosnitară rusă invocă utilizarea unor scheme te tranzit din belarus spre kazahstan prin Rusia. De facto, scchimburile comerciale între aceste țări, membre ale Uniunii Vamale, precum și tranzitul este liber, însă în unele cazuri, camioanele din Belarus, se dovedesc a fi încărcate cu produse provenind din țările UE sau țările față de care Rusia a impus embargou.

În ultimul timp în producția care vine din Belarus, tot mai des au început să fie depistate pesticide, iar până la introducerea sancțiunilor în acest fel de produse, pesticide nu erau depistate. acest lucru poate servi drept demonstratie indirecta a faptului că aceasta este marfă din tările uniunii Europene.

Rosselhoznadzor a numit mai multe cazuri în care state terțe exportau prin asemenea metode produse interzise în Federația Rusă. Din data de 30 noiembrie, tranzitul producției pe teritoriul Rusiei spre Kazahstan va fi permis doar prin punctele de trecere ale Uniunii Vamale, la granița cu Rusia. „Aceasta înseamnă că tranzitul produselor spre Kazahstan prin Belarus va fi ilegal”, a explicat pentru Interfax, o sursă din cadrul serviciului rusesc.

Comentarii