08.07.2015 15:11
Schimbări pe piața imobiliară
Potrivit experților imobiliari, nici criza sau situația precară din sistemul bancar nu afectează oferta pe piața imobiliară, iar moldovenii contină să achiziționeze apartamente. O privire asupra situației pe piața imobiliară, în reportajul următor.
Conform datelor statistice, realizate de către Agenția Imobiliară și Expertize, Euro Imobil, prima jumătate a anului curent nu înregistrează mari schimbări în ceea ce privește piața imobiliară autohtonă.
”Numărul obiectelor imobiliare este de 187, fiind administrate de către 91 de antreprenori. Cele mai multe dintre acestea sunt construite în partea centrală a capitalei, după aceasta urmează Botanica, Ciocana, Râșcanovca și Buiucani.” relatează Radu Sitov, vice-președinte al Uniunii Agențiilor Imobiliare.
În schimb, ceea ce ține de prețurile pentru un metru pătrat la apartamentele cu planificare în serie, aici se înregistrează o medie de minus 0,72%.
”Cea mai mare scădere a prețurilor a fost înregistrată în sectoarele Ciocana și Buiucani” mai spune Sitov, ”Și asta deoarecea acestea sunt așa numitele raioane noi, în care este foarte bine dezvoltată infrastructura, acolo sunt foarte multe obiecte în construcții ceea ce a crescut și oferta”.
Apartamentele în blocuri locative noi, înregistrează o scădere a prețului cu 1,36% pentru 1m2, adică, cu circa 8 euro. La acest compartiment, cea mai mare modificare a prețurilor este înregistrată în sectorul Ciocana al capitalei.
În cazul în care doriți să achiziționați un apartament de acest tip, trebuie să luați în considerație faptul devierii prețurilor la m2 în dependență de sectorul pe care îl alegeți.
”În sectorulele Rîșcani și Botanica prețurile sunt în jur de 600 euro pentru un metru pătrat, în partea centrală a orașului 850 de Euro, un preț mai rezonabil este înregistrat în sectorul ciocana și Buiucani în jur de 520- 550 de euro pentru un metru pătrat. Prețul mediu pe oraș pentru un m2 în apartamentele din blocurile locative noi este de 600 de euro. Pentru comparație, la începutul anului acesta era de 610 euro” relatează vice-președinte al Uniunii Agențiilor Imobiliare.
Cea mai mare creștere a cererii pe piața imobiliară se înregistrează în lunile martie, aprilie, august, noiembrie și octombrie.