25.06.2015 14:38
Sectoru public - ”POVARĂ” pentru bugetul statului
Datoria sectorului public este într-o creștere continuă, iar eliberarea în 2014 a garanției de stat în favoare BNM pentru creditele de urgență celor trei bănci ar putea genera riscuri majore cu impact asupra bugetului de stat. Concluziile se conțin în raportul recent al Curții de Conturi privind datoria sectorului public, garanțiilor de stat și recreditării de stat pe anul 2014.
Potrivit raportului, datoria sectorului public a depășit în 2014 cifra de 36 miliarde de lei, în creștere cu 4,6 miliarde față de anul precedent. În acest fel, este depășit ritmul de creștere al PIB. Auditorii cred că majorarea volumului datoriei sectorului public până la 32,8% din PIB este explicată nu doar de necesitatea de finanțare a deficitului bugetar, ci și de deprecierea monedei naționale, atestată mai cu seamă în a doua jumătate a anului trecut.
Ministrul Finanțelor Anatol Arapu a explicat că o o mare parte dintre datoriile sectorului public revin pe seama întreprinderilor aflate în proces de insolvabilitate și a celor care deja au fost lichidate, dar nu au fost încă radiate din Registrul de Stat. După acestea, sume mari datorate statului o au și întreprinderile potențial falite.
De asemenea, s-a mai constatat că eliberarea garanției de stat interne, acordată în noiembrie 2014 Băncii Naționale pentru creditele de urgență celor trei bănci aflate acum sub administrare specială, ar putea majora semnificativ riscurile pentru portofoliul datoriei de stat. În special, auditorii au atras atenția că în acest fel cresc riscurile financiare, întrucât aceste bănci ar putea să nu-și onoreze obligațiile de plată, iar sumele să cadă pe seama bugetului de stat. O presiune asupra bugetului o impun și cheltuielile suportate pentru rambursarea depozitelor de la Investprivatbank. În timp ce din bugetul de stat au fost alocate 482,5 milioane de lei, transferurile din valorificarea activelor acestei bănci abia de au întrecut 60 de milioane de lei.