29.01.2016 17:18
Sectorul bancar, supus riscurilor
Sectorul bancar se rostogolește la vale cu viteza luminii. Creșterea creditelor neperformante, reducerea soldului depozitelor, deficitul de lichidități și implicarea unor bănci în mai multe tranzacții suspecte reprezintă posibile riscuri pentru sectorul bancar al țării. Cel puțin asta se arată în studiul ”Evaluarea sectorului bancar moldovenesc pentru 2015”, realizat de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup ”.
2015 a fost un an crucial pentru sectorul bancar. Practic 1/3 din sector a fost pierdut după inițierea procesului de lichidare a celor trei bănci problematice, Banca Socială, Banca de Economii și Unibank. Totodată, criza economică din țară a afectat negativ și acest sector, iar populația nu mai are încredere în bancile moldovenești. În aceste condiții, experții susțin că sectorul bancar se confruntă cu probleme extrem de grave.
”Prima problemă ține de scăderea depozitelor, atât în lei, cât și în valută. A doua problemă ține de creșterea creditelor neperformante – se înrăutățește calitatea împrumuturilor bancare acordate. A treia problemă ține de politica monetară. Ea se suprapune cu cele două tendințe, menționate anterior. Aceasta ar putea crea anumite deficite la capitolul de lichiditate”, - a specificat analistul financiar de la Expert-Grup Alexandru Fală.
În aceste condiții riscurile sunt iminente. Un eventual șoc valutar ar putea amplifica neîncrederea populației. Diminuarea soldului depozitelor în valută și în lei comportă pericole, care pot izbucni oricând.
”Situația economică dificilă determină ca calitatea creditelor să se înrăutățească. Plus, mai avem și problema de nereformare a instituțiilor, responsabile de securitatea economică. Astfel, suntem în riscul să asistăm la următoarele tranzacții obscure”, - a explicat Fală.
Potrivit expertului, după repetatele bulversări ale pieței financiare dintre anii 2011-2014, în cadrul instituțiilor responsabile de securitatea economică, cum ar fi BNM, CNA, Procuratura Generală, nu au fost realizate schimbări esențiale la nivel de management.