29.12.2014 17:01
Securitatea energetică, strategie pioritară pentru anul viitor
Deși construcția gazoductului Iași-Ungheni constituie un prim-pas spre asigurarea securității energetice, țara noastră va rămâne pe termen scurt și mediu dependentă de gazele naturale rusești și de importurile de electricitate din Ucraina. Părerea aparține directorului executiv al centrului analitic ”Expert-Grup”.
Adrian Lupușor mai crede că anul viitor ar putea fi unul ceva mai anevoios pentru stabilitatea sectorului energetic, în condițiile unei conjuncturi externe dificile.
Autoritățile trebuie să pună accent pe extinderea până la Chișinău a gazoductului iași-Ungheni și să modernizeze infrastructura de transport a resurselor energetice, susține expertul. Pe de altă parte, ministrul în exercițiu al Economiei, Andrian Candu susține că securitatea energetică a Republicii Moldova este asigurată și nu există temeri că ea ar putea fi periclitată.
Amintim că săptămâna trecută a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a gazelor din România. Tot săptămâna trecută, premierul în exercițiu, Iurie Leancă a declarat că ar exista neînțelegeri cu Moldova-gaz pe marginea utilizării rețeleor sale pentru livrările de gaze românești.
Ministrul în exercițiu al Economiei a subliniat faptul că acest contract va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015. Livrarea de gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni va începe în cantități mici, iar după ce va fi testat sistemul, contractul va fi ajustat pentru aprovizionare în cantități mai mari. Andrian Candu a precizat că Moldovatransgaz va obține în câteva zile licența de furnizare a gazelor naturale.