06.04.2015 09:42

Seful Delegației UE la Chișinău: orice decizie de modificare a statutului de neutralitate trebuie consultată cu poporul

Republica Moldova are nevoie de un sistem democratic funcțional, înainte de a întreprinde acțiuni în direcția modificării politicii externe și de securitate. De această părere este șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care a explicat, în cadrul unui interviu pentru „Unimedia”, că orice decizie de modificare a statutului de neutralitate trebuie consultată mai întîi cu poporul, notează NOI.md.

Pentru a defini politica externă și de securitate, aveți nevoie de un sistem democratic care să fie funcțional. Nu un ambasador acreditat aici trebuie să vă spună care să fie alegerea. Totul depinde cît de importante sînt aceste probleme pentru alegători, trebuie să vedeți care este sentimentul societății la o anumită etapă. Este important să existe o discuție publică la acest subiect, care va ajuta populația să se informeze, să ia decizia și să se orienteze. Atunci ei vor putea spune care e direcția pe care și-ar dori să o ia țara”, a explicat Tapiola.

Șeful Delegației UE la Chișinău a subliniat că examinarea în paralel a situației de securitate din Ucraina și Republica Moldova este o abordare greșită.

Referindu-se la parcursul european al Republicii Moldova, diplomatul european a menționat că discuțiile din jurul cererii de aderare la UE sînt premature. Potrivit lui Tapiola, unica modalitate de a menține calea europeană este crearea unei realități noi pentru cetățeni.

Mesajul transmis ar fi unul greșit, dacă spunem că ne focusăm doar pe viitor. Avem de muncit aici și acum, pentru a ajunge la un nou nivel de dezvoltare cu mai multe locuri de muncă, mai multe oportunități, salarii mai mari. Dacă acest lucru se va face, mesajul pro-integrare va fi unul mai puternic, cetățenii vor înțelege seriozitatea guvernării, necesitatea de transformare a societății”, a conchis Tapiola.

Comentarii