Anual, statul pierde miloane de lei din managementul defectuos al întreprinderilor și instituțiilor de stat. La asta se adaugă și prejudiciile evaluate ale multiplilelor încălcări cu iz penal. Neamaivorbind și de dosarele de rezonanță. Despre lipsa finalității acestor cazuri a vorbit președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean în emisiunea ”În numele Legii” de la MBC.
SERAFIM URECHEAN președintele Curții de Conturi: ”Dosarul cu Banca de Economii, a fost dat startul de către Curtea de Conturi. Dosarul Calea Ferată Giurgiulești, startul a fost dat pe baza materialelor Curții de Conturi. Dosarul de la Aeroportul Internațional Chișinău, la fel.”
SERAFIM URECHEAN președintele Curții de Conturi: ”La ce nivel se opresc aceste dosare?”
”La nivel de investigații. Este vorba despre Procuratură, MAI. Desigur când ajunge în judecată, calea este lungă și anevoiasă.”
Banii contribuabililor, uneori sunt folosiți în operațiuni de import ale materialelor de construcție pentru reparația drumurilor. Schema, este simplă.
SERAFIM URECHEAN președintele Curții de Conturi: ”Un caz concret. Se importă un parapet pentru 360 de lei. Când este montat, prețul acestuia ajunge la 860 de lei. Doar în țară, costul crește de 2 ori și ceva.”
Cazuri dea-dreptul uluitoare sunt și la stabilirea salariului pentru funcționarii de stat.
SERAFIM URECHEAN președintele Curții de Conturi: ”Un conducător, pentru 10 luni a încasat 1 milion și 80 de mii de lei. Alți conducători....au salarii de peste 1 milion 500 de mii de lei anual. ”
Demnitarul recunoaște că asupra sa se exercită metode de intimidare, în legătură cu activitatea profesională. Iată cum a comentat de exemplu cercetarea inițiată de CNI pe numele său.
Întrebat dacă în țară la noi se fură așa cum era și în anii trecuți, președintele Curții de Conturi a avut un răspuns prompt, și știut de toți.
SERAFIM URECHEAN președintele Curții de Conturi: ”Se fură. Se fură și azi.” ”La toate nivele?” ”Da, sunt domenii unde ”se fură din gros”, cum s-ar zice…”