20.01.2016 15:11

Servicii comunale mai aproape de săteni

Zece întreprinderi inter-comunitare de prestare a serviciilor comunale au primit câte o autospecială care le vor permite acestora să efectueze un volum mai mare și calitativ de lucrări. Evenimentul s-a desfășurat astăzi și coincide cu finalizarea proiectului, început acum trei ani.

PNUD, care este donatorul principal, a anunțat astăzi la Peresecina, Orhei finalizarea proiectului unic, lansat în iulie 2013. Atunci, mai multe primării din zonele rurale au decis să formeze în grupuri sau pe clastere întreprinderi de prestare a serviciilor comunale. Așa, pe parcurs au fost dezvoltate zece întreprinderi care au obținut prin Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată suport financiar și tehnic. Iar astăzi, fiecare întreprindere a primit câte o autospecială şi echipament pentru evacuare centralizată și depozitare a deșeurilor, deszăpezire, întreținere a drumurilor, iluminat stradal, dezvoltare și mentenanță a apeductelor.

”Astăzi oferim autospecialele care vor da întreprinderilor comunale posibilitatea să presteze o gamă mai largă de servicii și cu o acoperire mai mare de localități. Dacă anterior era vorba de 30-40 de sate, acum vor fi incluse încă 15-20 de localități. Cred că este un început foarte bun și sperăm că această experiență va fi repetată și în alte raioane ale țării”,-

Administratorii întreprinderilor susțin că suportul donatorului este unul foarte util, deoarece cererea populației pentru servicii comunale calitative este în creștere. Spre exemplu, sunt sate în care peste jumătate din populație are deja semnate contracte de prestare a serviciilor specializate.

”Noi avem toate instrumentele necesare pentru intervenire în cazul calamităților naturale. Noi facem ca serviciul să fie funcțional”, - a explicat directorul ”Prosper-Rural” din comunitatea Peresecina, raionul Orhei Pavel Moisei.

Chiar dacă modelul a prins rădăcini, acesta este însoțit și de unele deficiențe. Autoritățile publice locale spun că ar mai avea nevoie de mai multe surse financiare pentru dezvoltarea de mai departe a acestor întreprinderi.

”E important ca primăriile noastre să aibă bani pentru a plăti aceste servicii. Întreprinderea municipală nu poate să lucreze gratis. Ea trebuie să presteze servicii, însă contra plată”, - a menționat primar de Chișcăreni, raionul Sângerei Silvia Țurcanu.

”Principalul impediment este rezistența oamenilor în etate, care nu sunt deschiși la contactare. Ei au obișnuința încă din perioada sovietică, când totul era gratis”, - a specificat primar de Gura-Galbenă, raionul Cimișlia Victor Stână.

Pe parcursul proiectului , cele zece proiecte de cooperare intercomunitară au obținut granturi în sumă de peste 1 milion de dolari, iar de servicii comunale mai calitative au beneficiat în jur de 120 mii de locuitori din 40 de sate. Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată a fost implementat de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul PNUD, UN Women şi susținerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Comentarii