18.12.2014 12:30
Sfaturi cum să îți exploatezi mașina pe timp de iarnă
Pe timp de iarna conditiile de trafic si comportamentul vehiculului dumneavoastra sunt diferite fata de perioada calda astfel incat, atat din punct de vedere al sigurantei in trafic cat si din punct de vedere al intretinerii autovehiculului, se impun verificari si dotari corespunzatoare.
Autohut.ro vine in intampinarea soferilor cu un ghid de folosire si intretinere a vehiculului pe timp de iarna cu scopul informarii corecte si inspre educarea soferilor tineri dar nu numai, care utilizeaza vehiculul in aceasta perioada rece din an.
“Am creat acest ghid pentru a induce un comportament de preventie in randul soferilor din Romania si pentru a contribui la educatia rutiera si la constientizarea masurilor ce trebuiesc a fi luate pentru echiparea si utilizarea corespunzatoare a vehiculelor in trafic” a declarat Alexandru Stoinea, reprezentant Autohut.ro.
Iata mai jos ghidul de echipare, exploatare si intretinere corespunzatoare in aceasta perioada:
Dotarea masinii cu anvelope de iarna
Este o conditie de baza, impusa inclusiv de Codul Rutier fara de care riscul producerii unor accidente majore in trafic, este iminent. Nu folositi anvelope uzate! Chiar daca schimbarea anvelopelor implica un efort financiar mare, nu neglijati si nu amanati decizia de preschimbare, este in joc siguranta dumneavoastra si a celor din jur, scrie dailybusiness.ro.
Verificarile tehnice de baza pentru perioada rece
Inainte de instalarea iernii recomandam cateva verificari elementare dar foarte importante pentru functionarea optima a vehiculului dumneavoastra, precum:verificare sistem de iluminare auto (becuri / faruri si reglare unghi de bataie a farurilor), cu rol foarte important in cresterea vizibilitatii nocturne si a securitatii circulatiei auto.
Starea sistemului de franare: Siguranta vehicului dumneavoastra depinde in foarte mare masura de sistemul de franare. Faceti verificari periodice in concordanta cu planul de service recomandat de producator si la service-uri autorizate.
Starea bateriei vehiculului: Bateria trebuie sa fie in perioada de functionare recomandata de producator si sa nu dea semne de uzura. Pe timpul rece bateria masinii este mai solicitata ca urmare a vascozitatii ridicate a uleiului si implicit a fortei de frecare accentuate ce determina un consum mai ridicat de energie la pornire. De asemenea, la pornirea autovehiculului limitati pe cat posibil alti consumatori ce solicita suplimentar bateria.
Nivelul si calitatea antigelului: Antigelul are rolul de racire a motorului. Pe timp de iarna, mai ales in conditii de trafic dificile, motorul este solicitat suplimentar si risca sa se supraincalzeasca. Nivelul redus de antigel, sub limitele indicate in vasul de expansiune poate provoca defectiuni majore. Totodata antigelul trebuie sa fie certificat si adaptat conditiilor de inghet corespunzatoare. Antigelul nu trebuie inlocuit cu alti substituenti artizanali ce pot ingheta pe timpul rece si pot cauza avarii iremediabile motorului dumneavoastra.
Solutia de parbriz corespunzatoare temperaturilor negative: Alegeti intotdeauna o marca de incredere si un produs dedicat sezonului rece. Verificati specificatiile de utilizare in concordanta cu conditiile meteo indicate.
Starea stergatoarelor de parbriz/luneta: Stergatoarele nu trebuie sa lase urme pe parbriz sau luneta in timpul functionarii. Incepand cu sosirea toamnei, aceste accesorii sunt folosite intens si au rolul de a oferi vizibilitatea corespunzatoare in timpul deplasarii. Orice obstructionare a vizibilitatii este riscanta si poate avea repercursiuni grave in circulatie. De aceea acordati toata atentia si achizitionati stergatoare de parbriz sau luneta de la producatori recunoscuti si faceti inlocuirea acestora in timp util.
Verificare sistem de iluminare auto (becuri / faruri si reglare unghi de bataie a farurilor), cu rol foarte important in cresterea vizibilitatii nocturne si a securitatii circulatiei auto.
Echiparea vehiculului cu accesoriile de zapada si inghet: Indiferent ca va deplasati in oras sau in afara, pet imp de iarna nu trebuie sa va lipseasca accesoriile de iarna specifice. Verificati ca aveti in dotare: lopata de zapada, racleta si peria pt degivrat gheata si zapada, lanturi antiderapante, saculet de nisip, spray degivrant, folie protectie inghet pentru parbriz. Pentru protectia interiorului masinii impotriva umezelii se recomanda folosirea covoraselor de interior cat si aparatori noroi pentru protectie exterioara.