13.05.2016 10:41
SIGMA a prezentat Guvernului recomandări pentru îmbunătăţirea reformelor de administrare publică
Experţii programului SIGMA (sprijin pentru îmbunătăţire în domeniul administrării şi managementului) au propus Guvernului Republicii Moldova recomandări pentru o mai bună guvernare a ţării.
Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, a spus joi, într-o conferinţă de presă, că "monitorizarea SIGMA a început în septembrie 2015 şi s-a încheiat în aprilie 2016".
"Conform recomandărilor SIGMA, vor fi trase concluzii şi întreprinse măsuri pentru o mai bună realizare a reformelor în ceea ce priveşte administrarea publică", a menţionat diplomatul.
Conform datelor experţilor, în RM lipseşte o strategie unică sau documente strategice care ar forma un tot întreg şi ar putea defini o imagine a viitoarei administrări publice.
Nu are republica nici un mecanism unic de coordonare şi monitorizare a reformelor administraţiei publice, lipseşte bugetul legat de reformele administraţiei publice. Cooperarea şi coordonarea acţiunilor instituţiilor statului în RM este la un nivel foarte scăzut.
Angajarea în muncă, concedierea se efectuează fiind ignorate rezultatele obţinute de angajat.
Experţii recomandă Guvernului să elaboreze un complex de strategii pentru definirea reformelor din administraţia publică, care ar include interacţionarea informaţională cu Parlamentul, forumuri interdepartamentale pentru soluţionarea conflictelor, revizuirea profitabilităţii întreprinderilor de stat cu funcţii administrative.
Experţii SIGMA au menţionat că vor acorda Guvernului Moldovei asistenţă în ceea ce priveşte realizarea reformelor de administrare publică.
Prim-ministrul Pavel Filip a remarcat că "în viitorul apropiat vor demara reformele în administraţiile locale".
„Săptămîna viitoare va fi discutată cercetarea SIGMA, după care vom discuta strategiile de dezvoltare a autorităţilor centrale şi descentralizarea. Vom elabora strategii de reforme teritoriale şi, cînd vom dispune de toată informaţia privind situaţia din Moldova, vom putea realiza reformele planificate”, a promis premierul.
SIGMA este o iniţiativă comună a Uniunii Europene şi Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, avînd drept scop îmbunătăţirea managementului public şi sprijinirea dezvoltării social-economice prin fortificarea potenţialului sectorului public, realizarea reformelor de administraţie publică, elaborarea bugetului.