27.09.2016 13:50
Sistemul de achiziții al R. Moldova este defectuos
Planificarea defectuoasă precum și monitorizarea insuficientă a executării contractelor sunt principalele probleme pe care Republica Moldova ar trebui să le soluționeze pentru a avea un sistem de achiziții publice modern și eficient.
Sunt concluziile participanților la o conferința internațională privind provocările și beneficiile aderării Republicii Moldova la Acordul OMC privind achizițiile publice.
Domeniul achizițiilor publice în Republica Moldova rămâne un domeniu sensibil, în care persistă elemente de abuz și corupție, iar autoritățile trebuie să depună eforturi clare pentru a combate aceste fenomene, susțin participanții la discuții. În opinia vorbitorilor, altă carență ce urmează a fi înlăturată este utilizare ineficientă a banilor publici cu implicarea întreprinderilor de stat.
Potrivit șefului delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, chiar dacă ultimele acțiuni ale autorităților aduc mai multă transparență și un acces mai larg la informațiile privind contractele de achiziție, Republica Moldova mai are multe de făcut pentru o reformă completă, în concordanță cu prevederile Acordului de Asociere și Comerț Liber.
„Este un domeniu care încă necesită multă muncă, iar autoritățile trebuie să depună un efort consistent pentru a transforma domeniul achizițiilor publice într-unul competitiv și în conformitate cu normele internaționale. Este foarte important pentru Uniunea Europeană ca procesele să se deruleze transparent șinediscriminatoriu. Toate aceste reguli, odată respectate, vor aduce claritate în domeniu, dar și o dezvoltare sesizabilă a economiei moldovenești”, a declarat Pirkka Tapiola.
Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a menționat că noua strategie de achiziții publice va facilita procedurile administrative de depunere a dosarelor online şi va combate corupţia şi birocraţia în procesul de organizare a licitațiilor la nivel naţional.
Totodată, eficientizarea managementului resurselor publice, precum şi sporirea accesului agenților economici autohtoni pe piețele externe de achiziții publice sunt văzute de minister ca perspective pe termen scurt.
Participanții la Conferință au venit și cu unele recomandări, printre care limitarea modificărilor contractelor după atribuirea acestora, îmbunătățirea funcțiilor de control, introducerea unei definiții mai extinse, pentru conflictul de interese, încurajarea accesului IMM-urilor la procedurile de achiziție, revizuirea prevederilor ce se referă la sub-contractare, aplicarea pe larg a licitațiilor electronice, precum și creearea unei Agenții independente de soluționare a contestațiilor.