09.06.2015 09:13

Sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este unul durabil din punct de vedere financiar și nici social

Sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este unul durabil din punct de vedere financiar și nici social. În timp ce Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat înregistrează un deficit structural de circa 1% din produsul intern brut, iar cheltuielile totale se ridică la 11% PIB-ul țării, pensia medie nu acoperă acoperă minimul de existență. Mai mult decât atât raportul dintre pensia și salariul mediu este cel mai mic pe regiune, se arată într-un nou studiu publicat de Expert-Grup.

Conform raportului, problema sistemului public de pensii este agravată de emigrarea în masă a populației cu vârsta aptă de muncă, a ratei înalte a economiei tenebre și a fenomenului de angajare informală și plata salariilor în plic, cuplate cu îmbătrânirea accelerată a populației. Astfel, raportul dintre contribuabili la sistem și beneficiarii de pensii a coborât de la 1,3 în 2006 la 1,2 în 2014, deși nivelul minim admisibil, conform practicilor internaționale, este de 4 contribuabili la 1 pensionar. Totuși, cea mai mare provocare pe moment, în viziunea experților, este formula după care se calculează pensiile. Ei susțin că acesta crează un hazard psihologic în rândul populației.

Adrian Lupușor este de părere că în Republica Moldova există potențial pentru majorarea atât a mărimii contribuției de asigurări, cât și a bazei de calcul. În acest sens, pe lângă eliminarea diferitor excepții la plata contribuțiilor de asigurări sociale est enecesară stimularea contribuabililor de a intra în sistem și de a rămâne cât mai mult posibil. Reprezentantul Ministerului Muncii, Protecței Sociale și Familiei susține că deja sunt prevăzute schimbări esențiale în actualul sistem.

Printre recomandările făcute de economiștii centrului ”Expert-Grup” se numără majorarea contribuțiilor de asigurări sociale prin majorarea bazei de calcul a acestora, modificarea formulei de calcul, indexarea veniturilor care sunt luate în considerație la calcularea pensiei pentru limita de vârstăextinderea acoperirii sistemului în sectorul agricol și altele. De asemenea, este recomandată indexarea pensiei la nivelul inflației de două ori pe an și nu anual. Potrivit experților, o componentă fundamentală ar trebui să fie dezvoltarea sistemului de pensii multipilon sau introducerea Pilonului II până în 2020. Cu toate acestea, printre recomandările experților nu se regăsesc opțiunile alternative la sistemul public. Adică Pilonul III sau pensiile facultative.

În viziunea experților, reforma trebuie să fie una cuprinzătoare și să ia în considerație un șir de indicatori economici și sociali. Și, nu în ultimul rând, aceasta presupune un efort consolidat al mai multor instituții, precum Ministerul Protecției Sociale și familiei, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, BNM și CNPF.

Comentarii