24.12.2015 15:52
Slusari: agricultorii vor rămâne fără subvenții
Agricultorii rămân fără subvenții! Statul nu dispune de bani pentru a aloca subvențiile planificate pentru anul curent. Potrivit președintelui UniAgroProtect, Alexandru Slusari, peste 4000 de fermieri vor întâmpina greutăți enorme și ar putea ajunge la faliment. În același timp, Slusari afirmă că suma de circa 500 mil. lei, care era preconizat pentru datoriile la subvențiile, va fi inclusă în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2016.
Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Finanțelor președintelui UniAgroProtect, Alexandru Slusari, statul nu are bani pentru a achita subvențiile preconizate pentru acest an. În astfel de condiții, acești bani vor fi transferați în Fondul de subvenționare pentru 2016. Iar speranța fermierilor ca vor avea Fondul de subvenționare de un miliard de lei, se transformă în scrum.
”Noi am avut aspirațiile că vom avea acces la fondul de 350 mil. de lei. Acum, șansele de a avea acces la aceste fonduri devine tot mai iluzoriu. În aceste condiții noi avem șansele de a avea fondul pentru 2016 alocat pentru achitarea datoriilor pentru 2015”, - a explicat Slusari.
Și datoriile chiar sunt mari, iar dificultățile care ar putea să apară sunt inevitabile.
”Acum vor fi probleme enorme cu rambursarea creditelor, plata impozitelor și salariilor, achitarea cu furnizorii de resurse. Putem să ne așteptăm la un număr mai mare de falimente în rândul agricultorilor”, - a menționat președintele UniAgroProtect.
Potrivit președintelui UniAgroProtect nimeni nu este scutit de aceste scenarii sumbre. El consideră că toată ramura va avea de suferit și, în special, pomicultorii și viticultorii.
”O bună parte, care erau subvenționate, au fost efectuate la plantații multianuale, la construcțiile frigiderelor, la construcții de anti-grindină și anti-îngheț. Acestea mai mult au fost folosite la domeniile viticol și pomicol”, - a povestit Alexandru Slusari.
Reprezentantul fermierilor spune că neachitarea subvențiilor pentru anul 2015 este doar un strop din problema agricultorilor. Potrivit lui, un șir de acte legislative nu au fost examinate sau aprobate, piața internă este invadată de produse de carne și lactate din Ucraina, toate resursele s-au scumpit cu 30-40 %, precum și seceta care a făcut ravagii în toate sectoarele agricole.