08.10.2015 13:55

Standardele, remediu împotriva crizei

Republica Moldova ar fi putut evita mașinațiile și exclude criza sectorului bancar, dacă ar fi implementate mai devreme standardele europene în domeniul contabilității și auditului. Despre aceasta a declarat șeful Direcției politică economică, Wicher Slagter la un atelier de lucru privind supravegherea auditului, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău.

Participanții la eveniment au vorbit că utilizarea standardelor în domeniul contabilității poate asigura o dezvoltarea mai bună a mediului de business și, în acest fel, pot fi atrași invistitorii străini. De altfel, aceasta este o problemă comună a țărilor din Parteneriatul Estic, iar acum acestea trebuie să depună un efort pentru a-și armoniza legislația de profil la directivele comunitare. În acest sens, Banca Mondială le susține, prin Centrul său de reformă a raportării financiare, să facă față acestui obiectiv.

Prezentul la eveniment directorul Băncii Mondiale în Republica Moldova a remarcat că evidența contabilă la întreprinderile de stat este o problemă acută pentru dezvoltarea economică și managementul finanțelor publice. ”De unde vin banii și unde ei pleacă, acesta este întrebarea. Dacă aceste întreprinderi ar utiliza standardele europene de contabilitate, atunci Molodva ar fi înregistrat un salt în dezvoltarea economică”, - a spus el.

Un alt oficial al UE în RM, Wicher Slagter a menționat că și instituțiile de supraveghere a auditului trebuie să-și mărească eficiența și să semnaleze problemele care apar în sistem. El afirmă că directivele europene sunt foarte clare în acest sens și indică structura auditului. În plus, normele Basel III pentru sectorul bancar sunt nespus de utile.

”Dacă în Moldova ar fi fost implementate standardele prudențiale de contabilitate, Basel III, atunci furtul din sectorul bancar nu ar fi avut loc”, - a declarat Slarger.

Deși de la 1 ianuarie curent, companiile moldovenești au fost obligate să aplice standardele internaționale în domeniul contabilității, urmează o etapă de pregătire pentru trecerea și la standardele comunitare de profil, așa cum prevede Acordul de Asociere cu UE. Ministerul Finanțelor deja a pregătit proiectele de modificare a Legii cu privire la evidența contabilă și a celei care presupune activitatea de audit.

”Companiile de audit folosesc Standard Internaționale de Audit, Codul Etic al Profesioniștilor Contabili și Standarde Internaiționale de Raportare Financiară, care tot sunt implementate în Republica Moldova și sunt folosite în interes public. Totodată, acum va fi restructurat și Consiliul de Supraveghere a Activității de Audit”, - a menționat pentru MBC reprezentant Asociația Contabililor şi Auditorilor Profesionişti Marina Șelaru.

Georgia, care de semenea a semnat cu UE Acordul de Asociere, încă nu a reușit să desemneze un organ independent de supraveghere a activității de audit și asigurare a calității acquis-ului comunitar. Totuși, în această țară este atestat un nivel excelent de conformare la audit, mai ales în rândul companiilor care se listează la bursă.

Desigur, companiile mari sunt mult mai deschise atunci când este vorba să fie efectuat un audit financiar sau al activității.

Atelierul de lucru privind supravegherea activității de audit și asigurare a calității are loc între 8-9 octombrie la Chișinău. Evenimentul este organizat de Centrul Băncii Mondiale pentru Reforma raportării financiare și se desfășoară în cadrul programului ”Consolidarea activității de audit și raportare în țările Parteneriatului Estic”. Programul susține comunitatea practică în domeniul de profil din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Goergia, Moldova și Ucraina.

Comentarii