23.11.2015 11:17
Statul acordă facilități în detrimentul său
Creșterea economiei moldovenești suferă, din cauza că statul nu evaluează costurile facilităților fiscale și vamale acordate anul unor agenți economici. Este una dintre concluziile recentului raport de audit privind performanțele sistemului administrării veniturilor publice.
Auditorii au stabilit că administrarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător este afectată de modalitatea actuală de achitare și raportare a obligației fiscale pe acest tip de impozit, iar nivelul scăzut de conformare voluntară a unor contribuabili a generat creșterea esențială a restanțelor. În plus, statul nu evaluează costurile facilităților acordate, iar unii agenți economici beneficiază nejustificat de scutiri pe termen lung de la plata impozitelor.
Spre exemplu, în ianuarie 2014, companiei petroliere Bemol i-a fost prelungit termenul de scutire cu încă două luni, fără a fi clare motivele acestei decizii. Un alt exemplu este cel al cazinourilor. ”Ce, suntem bolnavi de cap? Înlesniri de 80 de milioane la jocurile de noroc? Când citești materialele de audit, te umflă râsul. Unele din cazinouri lucrează în detrimentul lor, fără venituri”, - a spus președintele Curții de Conturi Serafim Urechean.
Raportul scoate la iveală că circa 65% dintre patronii cazinourilor nu au achitat impozitul pe venit din activitatea de întreprinzători, aceștia declarând pierderi. Auditorii mai cred că, în 2014, și Portului Internațional Liber Giurgiulești i-au fost acordate facilități fiscale nejustificate în mare parte. Asta în condițiile în care valoarea scutirilor se ridică la 1 miliard 600 mil. lei, cea mai mare parte din acesta fiind obținută pentru revenirea la TVA pentru metalele feroase și neferoase.
În concluzie, auditorii spun că performanța sistemului administrării veniturilor publice este afectată de prezența a unora și acelorași probleme majore, care persistă pe parcursul a mai multor ani. Acestea au un impact negativ asupra îmbunătățirii rezultatelor de asigurare a statului cu resursele necesare pentru exercitarea funcțiilor sale.
Realizarea principalilor indici ai veniturilor bugetului public național între 2011-2014 a înregistrat o tendință de creștere stabilă cu circa 10% - 15% anual, până la valoarea de 42 de miliarde și jumătate de lei.