14.10.2015 10:45
Statul, gestionar defectuos al propriilor întreprinderi
În fiecare an, Republica Moldova pierde în jur de 1,3 miliarde de lei din cauza administrării ineficiente a întreprinderilor în care statul deține cotă. Cifra a fost calculată de Institutul de Politici și Reforme Europene, care a lansat astăzi un grafic prin care își propune să-i ajute pe cetățeni să înțeleagă importanţa unor standarde înalte de transparenţă în activitatea întreprinderilor de stat.
Cele 202 întreprinderi de stat şi cele 112 societăţi pe acţiuni în care statul este proprietar au declarat vânzări de peste 24 miliarde lei pe parcursul anului 2014. Pentru aceeaşi perioadă de referinţă pierderile înregistrate de aceste întreprinderi însumează aproape 3 miliarde lei. Cu alte cuvinte, raportat la cota de participare a statului în fiecare întreprindere, în mod indirect statul a pierdut peste 1,3 miliarde lei ca urmare a administrării ineficiente a activelor deţinute. Experții Institutului de politici și Reforme Europene susțin că slaba performanță a acestor întreprinderi are loc din cauza că nu sunt aplicate standardele de transparență și raportare, nu este evaluată munca angajaților, dar și din cauza că, în multe cazuri, personalul este numit pe criterii politice sau de rudenie. Aceste riscuri sunt inevitabile în întreprinderi gestionate de stat, încât performanţa lor slabă, sau un eventual faliment afectează plătitorii de impozite, care în condiţiile actuale nu au mecanisme de control asupra banilor publici, mai spun experții.
În aceste condiții, IPRE propune să fie creat un mecanism de control public al rezultatelor activității întreprinderilor de stat. Cu alte cuvinte, managerii întreprinderilor de stat să fie obligați să prezinte cetățenilor rapoarte financiare într-un limbaj accesibil, iar acest lucru, în final, ar pune presiuni ca activele întreprinderilor de stat să fie gestionate mai eficient. De asemenea, se propune ca managerii întreprinderilor să fie angajați prin concurs public, iar salarizarea lor să fie efectuată în funcție de performanța acestora.