21.12.2015 13:36

Studiu: 2015, anul ratărilor

2015 a fost un an al ratărilor. Republica Moldova se adâncește într-o criză economică fără precedent. Furtul din sectorul bancar, devalizarea celor trei bănci, criza guvernamentală și cea din sistemul financiar-bancar, implementarea defectuoasă a Acordului de Asociere, sistarea finanțării externe și intrarea mai multor sectoare ale economiei economice în recesiune au făcut ca 2015 să fie un an al eșecurilor economice. Acestea sunt concluziile Analizei realizate de IDIS Viitorul cu privire la starea economică a țării.

Astăzi, experții ”IDIS Viitorul” au făcut totalurile anului 2015. Potrivit lor, criza economică care era anticipată încă de anul trecut, a prins rădăcini în mai multe sectoare ale economiei.

Sub presiunea politicii BNM și a crizei economice pronunțate, în 2015 a scăzut considerabil masa monetară, ceea ce a influențat și diminuarea reală a circuitelor economice.

”În anul 2015, până la momentul actual, am avut: o inflație de 13,5%, care, cel mai probabil, va crește în continuare; majorarea dobânzilor la credite acordate în lei cu 5,8%, ceea ce a aprofundat criza economică; minus un miliard de dolari din rezervele BNM în tentativa Băncii de a salva situația de la începutul anului; deprecierea leului cu 28% comparativ cu dolarul și cu 13% comparative cu euro”, - a povestit expertul economic de la IDIS ”Viitorul” Sergiu Gaibu.

Nici la capitolul agricultură nu stăm mai bine. Producția globală agricolă, în ianuarie-septembrie 2015, a marcat o reducere cu aproape 12% față de anul trecut.

”În primul rând, este decădere în sectorul vegetal. În al doilea rând, au apărut probleme în domeniu ce țin de ajutor acordat de stat agricultorilor. Acestea includ: subvenții, credite și altele. Pe de altă parte, accesul anevoios la piețele de desfacere a continuat, atât în Vest, cât și în Est. Și, nu în ultimul rând, am avut probleme mari legate și de politicile agricole. În plus, nu a fost debursat nici un euro din creditul polonez”, - a explicat șeful Departamentului Economic al IDIS ”Viitorul” Viorel Chivriga.

În anul curent, și comerțul internațional a stagnat. În primele 10 luni ale anului, volumul comerțului internațional al Moldovei a înregistrat 4 miliarde 936 milioane USD, sau cu 21,62% mai puțin față de valoarea înregistrată în anul 2014. În același timp, și sectorul energetic a fost zguduit de mai multe evenimente sumbre. Energia electrică s-a scumpit cu 30-36% și gazele naturale cu 9,8%.

”Toate problemele, care au fost cu tarifele, relevă faptul că ANRE a redevenit o instituție capturată politic. Factorul politic își revendică controlul asupra Instituției de Reglementare, iar ea cedează în fața presiunilor politice”, - a menționat expertul în energetică Victor Parlicov.

În aceste condiții și veniturile bugetului public național au secat cu 1 miliard 126,0 mil. lei, cheltuielile - cu 1 miliard 642,8 mil. lei, iar deficitul - cu 516,8 mil. lei. Ca pondere în PIB, deficitul bugetului constituie 3,4%.

Comentarii