12.11.2015 15:07
Tabloul sumbru al anului agricol 2015
Anul agricol 2015 s-a dovedit a fi unul sumbru pentru agricultorii autohtoni. Scumpirea resurselor necesare producerii agricole, dublarea dobânzii la credite, seceta severă și majorarea TVA până la 20% pentru marea majoritate a producției animaliere sunt doar câteva aspecte din tabloul prezentat astăzi de către câțiva din reprezentanții agricultorilor, în cadrul unei conferințe de presă.
Suntem pe ultima sută de metri și deja putem face totalurile anului agricol 2015. Acesta, însă, s-a dovedit a fi unul foarte complicat pentru agricultorii din Republica Moldova. Despre aceasta au vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă reprezentanții Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli, Federației Naționale a Agricultorilor şi Asociației Industriei Alimentare.
”Noi am făcut totul, ce a fost posibil. Am avut două acțiuni de proteste. O parte din noi a aderat la protestele platformei ”DA”. O parte din agricultori se află acum în pragul de faliment. Așa, situația este una dificilă. Toamna se poate observa că condițiile climatice sunt nefavorabile pentru lucrările de toamnă. În aceste condiții, la primăvară putem să ne așteptăm la o înrăutățire a situației”, - a comentat la conferință președintele ”UniAgroProtect” Alexandru Slusari.
Situația cu care s-au ciocnit anul acesta producătorii autohtoni a dus la majorarea prețurilor la culturile agricole. Aceasta însă nu a permis agricultorilor să-și acopere pe deplin cheltuielile.
Prețul la grâu s-a majorat în medie cu 3%, producția însă a scăzut cu 42%, iar cheltuielile pe care le-au suportat agricultorii pentru un kilogram de această cultură a crescut cu 76%. Cea mai mare creștere a prețului a fost înregistrată de floarea soarelui, acesta este de 50% mai mult față de anul trecut. Producătorii de soia au avut de suportat cele mai mari cheltuieli pentru colectarea unui kg de cereale, de 174% mai mare decât cel de anul trecut, producția de soia însă a scăzut cu tocmai 65 la sută.
”Totul s-a întâmplat din cauza scumpirilor a mijloacelor de producție și din cauza perturbărilor pe piața valutară. Cifrele prezentate nu sunt optimiste, însă sunt reale”, - a menționat vicepreședintele ”AGROinform” Iurie Hurmuzachi.
Reprezentanții agricultorilor speră că, o dată cu investirea în funcție a noului Guvern, problemele cu care se confruntă agricultorii vor fi soluționate. În cazul în care ei nu se vor face auziți, vor fi nevoiți să iasă la noi manifestații.