20.07.2015 15:50

Tarifele majorate aruncă în sus inflația

Majorările tarifelor pentru energia electrică și gazele naturale vor avea un efect dur asupra populației și agenților economici. Potrivit experților, ajustările recente vor provoca doar prima fază a scumpirilor, a doua fiind anticipată pentru lunile de iarnă.

Vineri, ANRE a aprobat majorarea cu 60 de bani a tarifului pentru un kWh de energie electrică livrată de RED Nord și RED Nord Vest. Astfel, noile tarife ale celor două companii sunt de 2,33 de lei pentru un kWh, față de 1,73 de lei în prezent. Tot cu 30% mai scump pentru un kWh vor achita şi clienții Gas Natural Fenosa noul tarif fiind de 2,15 lei/kwh, față de 1,58 lei. Iar tariful pentru gazele naturale s-a majorat cu 15,4%, până la 6 lei 53bani pentru o mie de metri cubi. În solicitările pentru ANRE, companiile au invocat pierderi enorme din deprecierea cu 37% a monedei naționale. O analiză efectuată de savanții Institutului de Energetică demonstrează că pierderile operatorilor nu sunt suficient de argumentate. Mai mult decât atât, chiar și în condițiile deprecierii leului moldovenesc, aceștia au înregistrat profit. Spre exemplu, în 2012-2013, profitul Gas Natural Fenosa a fost de 24% și de 18,07% în 2014. Altceva este că furnizorul nu a atins veniturile programate, susține directorul Institutului, Mihai Tîrșu.

Majorările recente pentru energie electrică și gazele naturale vor afecta dureros populația țării. Asta deoarece, agenții economici din toate sectoarele vor include aceste tarife în costul de producere, ceea ce înseamnă servicii și produse mult mai scumpe în următoarele luni.

Potrivit calculelor de alternativă, tariful la energia electrică ar fi trebuit să crească cu circa 3,8%, până la 1,64 de lei pentru un kWh. Directorul Institului este de părere că regulatorul pieței nu dispune de o metodologie de calcul echitabilă și că ANRE trebuie să admită o profitabilitate a operatorilor energetici de cel mult 20%, ţinând cont de situaţia economică dificilă şi nivelul scăzut al capacităţii de plată a consumatorilor.

Experții economici argumentează că orice majorare cu 1% a tarifelor pentru resursele energetice presupune o creștere cu 0,5% a prețurilor de consum. În acest mod, inflația va depăși cu mult așteptările BNM și, potrivit unor surse, ar putea ajunge și la 20% până la sfârșitul anului.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică a precizat pentru MBC că noile tarife pentru energia electrică și gazele naturale vor intra în vigoare odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Comentarii