01.04.2015 14:59
TRĂIM SUB MINIMUL DE EXISTENȚĂ
Anul trecut mărimea minimului de existenţă a unui moldovean a constituit în medie 1627 lei, cifră în creştere cu 0,9% faţă de anul precedent. Datele prezentate de Biroul Naţional de Statistică arată că cei mai vulnerabili la acest capitol rămân a fi angajații din domeniul de agrement, pensionarii și persoanele neasigurate cu indemnizaţii lunare pentru îngrijirea copiilor.
Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai mare valoare a minimului de existenţă a fost înregistrată pentru populaţia din Chişinău şi Bălţi – 1786 lei sau cu 8,3% mai mult comparativ cu minimul de existenţă pentru alte oraşe care este de 1649 lei şi cu 14,7% mai mult comparativ cu mediul rural – 1557 lei.
Cea mai înaltă valoare a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 1727 lei şi în special bărbaţilor cu 1876 lei. Statistica mai arată că minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1547 lei lunar.
Totodată, salariul mminim lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 1000 lei.
Pentru pensionari minimul de existenţă a constituit 1344 lei şi reprezintă 82,6% din valoarea medie pentru total populaţie. Observăm că aceasta nu asigură acoperirea necesităţilor de bază ale pensionarilor, odată că mărimea medie a pensiei lunare stabilite la 1 ianuarie 2015 a constituit 1088 lei. Astfel, minimul de existență este peste valoarea pensiei lunare pe care o încasează un pensionar din Republica Moldova.
Menționăm că mărimea minimului de existenţă este determinată de ponderea coşului alimentar, care variază nu doar în dependenţă de semestru, dar şi de criteriul de dezagregare în profil teritorial.