07.11.2014 11:33
TURISMUL ROMÂNESC, AFECTAT DE SĂRĂCIE
Moldovenii care se gândesc să petreacă o vacanță la munte în România, s-ar putea să nu aibă unde lua masa, deoarece, restaurantele montane sunt în pericol de faliment. Turiştii care merg în staţiunile montane îşi permit din ce în ce mai rar să ia masa la restaurant, din cauza puterii scăzute de cumpărare, ceea ce face ca peste 70% dintre restaurante să fie în pericol de a da faliment şi peste 15.000 de angajaţi să rămână fără locuri de muncă, notează Mediafax.
Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoş Răducan, restaurantele de la munte sunt ameninţate cu falimentul din cauza sărăciei turiştilor. O masă la restaurant în staţiunile montane este din ce în ce mai scumpă, iar turiştii aleg să sară peste mese, să mănânce din pungă, din ce şi-au luat de acasă, sau să cumpere mâncare de la supermarket.
El spune că în ultimii ani scumpirea alimentelor, cumulată cu creşterea tarifelor la utilităţi, a dus la majorarea preţurilor în restaurante. Din acest motiv, mai mult de jumătate dintre turişti nu mai intră în restaurante, cu excepţia mesei de dimineaţă, în cazul în care au micul dejun inclus în preţul de cazare. Turismul românesc a avut anul trecut o contribuţie totală de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plasează România pe locul 154 în lume, din 184 de ţări, conform unui raport al Consiliului Mondial al Turismului în urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei.
Cu toate că numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1%, turismul românesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puţin de una din cinci înnoptări revenind vizitatorilor din afara ţării. Turiştii străini au petrecut anul trecut în România 3 milioane 500 mii de nopţi, printre cele mai scăzute niveluri din UE și de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.