Până a putea fi vîndute pe piața europeană, fructele moldovenești trebuie păstrate corespunzător. Iar România şi alte state UE caută soluţii de depozitare a unei cantităţi de circa 70.000 de tone de fructe, produse de fermierii din țara noastră. În special mere şi prune, dar şi struguri din viitoarea recoltă scrie Mediafax.
Potrivit Ministrului român al Agriculturii, Daniel Constantin, atât România, cât și alte state UE caută soluții pentru depozitarea unei părți din recolta de fructe din Moldova, până la momentul vânzării acesteia fără taxe vamale în UE. În special este vorba despre recolta de mere și pere. Ministrul român al Agriculturii nu exclude faptul că din septembrie, va trebui depozitată și recolta de struguri.
Oficialul a mai precizat că, după o primă estimare, în Republica Moldova sunt în prezent aproximativ 70.000 de tone fructe, iar România poate păstra, în depozitele statului și cele ale firmelor private, în jur de 15.000 de tone. La mijlocul lunii mai, România a solicitat Comisiei Europene mărirea contingentului de produse importate din Moldova, în principal de mere, deoarece autorităţile de la Chişinău au luat în calcul existenţa unor reacții din partea Rusiei şi imposibilitatea de a mai exporta mere pe piaţa rusească.