12.11.2014 16:27

UE ESTE ÎMPOTRIVA CULTURILOR MODIFICATE GENETIC

Statele Uniunii Europene vor putea restricționa și chiar interzice culturile modificate genetic. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Comitetul de mediu al Parlamentului European. Astfel, documentul oferă posibilitatea statelor membre de a interzice, pe teritoriul lor culturile modificate genetic.

Unele state, precum Polonia, Franţa, Ungaria, Austria au interzis deja cultivarea de organisme modificate genetic. Potrivit specialiștilor europeni, din momentul finalizării acestui act normativ, Comisia Europeană trebuie să se asigure că toate statele membre vor adopta această directivă.

Prin această poziţie, Parlamentul a restabilit dreptul ţărilor de a interzice cultivarea OMG pe fondul îngrijorărilor cu privire la mediu şi a limitat rolul central pe care miniştrii UE voiau să îl ofere companiilor biotehnologice în procesul de interzicere.

Unii activiști români susțin că începând din anii '90, guvernul Statelor Unite ale Americii a făcut multă presiune pentru cultivarea acestor OMG-uri, iar guvernul României a avut o atitudine pozitivă faţă de aceste culturi. Însă, după aderarea la Uniunea Europeană, autorităţile române şi-au modificat atitudinea faţă de aceste culturi. În România, suprafaţa cultivată cu organisme modificate genetic în anul 2014 a fost de aproape 800 de hectare.

Comentarii