30.06.2015 09:53
UE oferă 1,2 milioane de euro pentru implementarea primului proiect twining la BNM
Banca Națională este sprijinită de UE pentru implementarea unui program twining care să-i permită capacități mai mari de supraveghere a sectorului bancar, ceea ce înseamnă și o diminuare a riscurilor la aceste instituții. Lansarea proiectului a avut loc astăzi la Chișinău.
Acesta este primul proiect twining la BNM și
presupune aplicarea până în 2017 a standardelor internaționale Basel III. În linii generale, este vorba de revizuirea cadrului de reglementare și supraveghere a sectorului bancar. Or, în prezent, programul existent Basel I nu permite regulatorului să urmărească atent toate riscurile pe această piață, a declarat în cadrul evenimentului guvernatorul BNM. Odată cu implementarea proiectului twining, BNM va supravghea trei categorii de riscuri la care pot fi expuse băncile - riscul de credit, de piață și operațional. De asemenea, băncilor li se va propune un program de autoevaluare a riscurilor, iar ulterior BNM le va verifica.
Șeful Delegației UE în RM, Pirkka Tapiola a reamintit că sectorul bancar moldovenesc este unul problematic în ultima perioadă și a apreciat că acest lucru s-ar datora, inclusiv, carențelor în legislația de profil. Potrivit lui, proiectul twining va ajuta BNM să urmărească și acționarii finali ai băncilor autohtone.
”Este extrem de important, în contextul actualei crize bancare, să fie schimbată tactica de reglementare și supraveghere a sectorului ca în final acesta să fie perfecționat. De asemenea, se cer investigații mult mai eficiente privind tranzacțiile în sistemul financiar bancar” susține PIRKKA TAPIOLA, șeful Delegației UE în RM.
Reamintim că prin Acordul de Asociere cu UE, RM și-a asumat angajamentele, ca în termen de trei ani, să-și armonizeze legislația, inclusiv cea care ține de sistemul financiar, la standardele comunitare.
Proiectul twining ”Consolidarea capacității Băncii Naționale a Moldovei în domeniul reglementării și supravegherii bancare în contextul cerințelor Uniunii Europene” va fi implementat de BNM, împreună cu consorțiul format din Banca Națională a României și
Banca Centrală a Olandei. Proiectul este finanțat de UE, iar costul lui se ridică la 1,2 milioane de euro.