Parlamentul European a luat o hotărâre prin care permite statelor membre să interzică organismele modificate genetic, chiar dacă acest lucru este permis la nivel european. Această lege a fost inclusă pe agenda parlamentară încă din 2010, însă a fost amânată în toți acești ani pe motiv că unele state favorizează creșterea plantelor modificate genetic.
Potrivit parlamentarilor europeni, acest acord va oferi mai multă flexibilitate pentru statele membre care vor să restricţioneze cultivarea organizmelor modificate genetic pe teritoriul lor. Totodată, această lege va reprezenta un punct de referinţă într-o dezbatere care este departe de a fi încheiată între poziţiile pro şi contra. Mai mult decât atât, noile reguli vor permite statelor membre să interzică aceste plante din motive de protecţie a mediului, dar şi din alte motive, cum ar fi cerinţele privind planificarea urbană sau naţională și impactul socio-economic.
Înainte ca un stat membru să adopte astfel de măsuri, legislaţia cere o procedură care să le permită companiilor producătoare de OMG să îşi dea acordul pentru interdicţii asupra autorizaţiilor lor de punere pe piaţă.
Legea prevede că un stat membru poate impune restricţia unilateral, dacă o companie nu este de acord. În prezent, porumbul MON810 este singurul organism modificat genetic cultivat în UE. Cartoful modificat genetic "Amflora" a fost interzis de Curtea generală UE în 2013, după ce iniţial fusese aprobat de Comisia Europeană. Noua legislaţie va intra în vigoare în primăvara acestui an.