17.11.2014 17:03

UE SPRIJINĂ FINANCIAR REFORMA JUSTIȚIEI

Uniunea Europeană oferă din nou sprijin reformei justiției din Republica Moldova. O dovadă în acest sens sunt cele 3 proiecte lansate astăzi la reformarea sistemului justiției din Republica Moldova. Sprijinul financiar suplimentar este de 10 milioane de euro.

Proiectele au drept scop sprijinirea sistemului judiciar, instituțiile de urmărire în justiție și de investigație preliminară din Republica Moldova și sistemele de executare, penitenciare și de probațiune în procesul lor de reformă. Prezent la eveniment, premierul Iurie Leancă a declarat că reformarea justiţiei şi stîrpirea corupţiei sînt obiective extrem de importante.


Totodată, Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, şi-a exprimat speranţa că proiectele de asistenţă tehnică vor da un impuls suplimentar pentru punerea în aplicare a reformei în domeniul justiţiei.



Noi deja am debursat două transe, una a fost puțin redusă, ținând cont de faptul că acum este momentul cel mai important pentru inplementarea acestor reforme coprehensive în domeniul justiției, pentru a ne apropia mai mult de Uniunea Europeană


Proiectele vor fi realizate în perioada noiembrie 2014 – februarie 2017 de către un consorţiu în frunte cu Fondul german și Olandez de cooperare juridică. O atenţie sporită va fi acordată suportului instituţional şi tehnic pentru aplicarea activă a reformelor. Anterior, UE a oferit 60 de milioane de euro în calitate de suport bugetar pentru implementarea acţiunilor şi reformelor prevăzute în Strategia de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016.

Comentarii