24.09.2015 10:56

Un grup de experţi propune soluţii pentru sectorul energetic al Moldovei

Un grup de experţi în domeniile energetic şi economic susţin că în Moldova criza din sectorul energetic poate fi depăşită. Aceştia au elaborat o rezoluţie în care au evaluat problemele din acest sector şi au propus un plan de acţiuni pentru depăşirea crizei, rezoluţia fiind susţinută de mai multe centre analitice şi ONG-uri, se spune într-un comunicat difuzat de grupul respectiv de experţi.

Potrivit experţilor Sergiu Tofilat, Victor Parlicov, Nicolae Răileanu şi Sergiu Ungureanu, principala cauză a crizei din sectorul energetic este deprecierea valutei naţionale. Iar alţi factori, cum ar fi veniturile reduse ale populaţiei şi dependenţa statului de un singur furnizor la importul de gaze naturale şi a energiei electrice ar alimenta situaţia dificilă.

Mai mult, experţii sunt de părere că instituţiile de stat responsabile de domeniul energetic promovează o politică ce contravine prevederilor legale şi unor norme europene. Din aceste cauze s-ar fi ajuns la majorarea cheltuielilor pentru consumatori cu peste 300 de milioane de lei anual.

O altă problemă remarcată de experţi este existenţa intermediarilor la importul de energie electrică. Aceştia insistă că este necesară atragerea la răspundere a persoanelor care s-ar face vinovate de prejudicierea consumatorilor.

Experţii menţionează şi lipsa mecanismelor de compensaţii pentru păturile social vulnerabile. Potrivit lor, aprobarea noilor tarife s-ar fi efectuat cu abateri de la Legea privind transparenţa în procesul decizional, iar tarifele la gaz publicate în Monitorul Oficial sunt mai mari decât tarifele anunţate de ANRE în cadrul şedinţei publice din 17 iulie curent.

Experţii au lansat un planul de acţiuni ce prevede modificarea legislaţiei în vederea sporirii independenţei ANRE, dar şi crearea unui Consiliu Consultativ al acestei autorităţi, în care vor fi incluşi experţi independenţi. O altă propunere a experţilor este anularea hotărârilor de suspendare a tarifelor şi revizuită majorarea tarifelor, cu organizarea consultărilor publice conform prevederilor legale. De asemenea, a fost făcută şi propunerea de a fi organizat un control complex al tuturor operatorilor din sectorul energetic, cu participarea experţilor independenţi, precum şi a specialiştilor din cadrul unor instituţii de stat specializate.

De asemenea, experţii au cerut să fie publicate contractul de constituire al SA „Moldovagaz”, contractul de privatizare a RED Chişinău, RED Centru şi RED Sud, contractele de achiziţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi anexele la aceste contracte.

Sursă: sputnik.md

Comentarii