06.07.2015 07:36
Una dintre CELE MAI MARI societăți de pe piața de asigurări din Moldova are tot mai puține active
Asito, una dintre cele mai mari societăți de pe piața de asigurări din Moldova are tot mai puține active. Recent, Comisa Națională a Pieței Financiare a depistat că deficitul de active ale companiei se ridică la peste 117 milioane de lei.
La sfârșitul lunii martie 2015, compania internațională de asigurări Asito nu dispunea de active eligibile suficiente admise în fondul asiguraților. Astfel, în categoria asigurări generale s-a atestat un deficit de active în sumă de 117, 34 milioane de lei și, respectiv, de 96,83 milioane de lei în categoria asigurări de viață, se arată în comunicatul informativ al ședinței extraordinare a CNPF din 30 iunie curent. Potrivit regulatorului, Asito nu a întrunit cerințele pentru indicatorii de solvabilitate și lichidități și pe parcursul anului trecut, începând cu luna martie.
În aceste condiții, CNPF a prescris administratorilor companiei de asigurări Asito să înlăture deficitul de active până la data de 25 august. În cazul în care asigurătorul nu se va conforma, Comisia poate iniția proceduira de remediere financiară, ceea ce înseamnă că Asito va fi limitată să renoiască și să încheie contracte noi.
Amintim că în la sfârșitul lunii ianuarie, Asito a obținut permisiunea CNPF de a-și investi mai mult de 15% din capitalul societăţii în compania Pavrapid SRL prin depunerea în capital a imobilului asiguratorului. Compania a motivat că intenționează să-și diversifice activele prin înstrăinarea imobilului, ca apoi să direcționeze capitalul obținut în plasamente bancare și VMS, acoperindu-și, în acest fel, rezervele tehnice de asigurare. Cel mai curios detaliu în această schemă este că, în final, ASITO urmează să-şi înstrăineze participaţia de 99,9% din compania Pavrapid către un off shore Nutezen Limited, implicat în scandalul acţionarilor de la Agroindbank în anul 2013.
La o lună după obținerea avizului pentru tranzacția respectivă, directorul altei companii mari - Victoriasigurări - a declarat că intenționează să fuzioneze cu Asito și să-i preieie întregul portofoliu, dar şi obligaţiile de plata ale companiei. Experții în asigurări au estimat atunci că această acțiune pune începutul falimentului pentru Asito. Ei argumentau că acțiunea este rezonabilă, în condițiile în care un singur om controlează cele două companii de asigurări, prin afilierea cu alte două bănci din Molodva.
Potrivit datelor CNPF, în primul trimestru al anului curent, Asito a avut o cotă de piață de 11,7% și s-a clasat pe locul doi în topul companiilor cu cele mai mari prime brute subscrise.
Acţionariatul ASITO este format, preponderent, din companii off shore. Este vorba de Windon & Flanders Limited din Marea Britanie care deţine 50,1% din capital, Dorman Management Limited cu 17% și Ourimon Venture Limited 16%, ultimele două companii fiind din Cipru.