25.08.2014 14:57
USCAREA PRUNELOR, COLAC DE SALVARE PENTRU PRODUCĂTORI
Acum, că suntem în plin sezon de recoltare a prunelor, iar roada bogată din acest an bucură ochiul, întrebarea ”ce facem cu producția” îi frământă pe agricultori. Prunele uscate sunt și gustoase, și folositoare, în plus, se păstrează bine și se vând la un preț destul de ridicat pe piață. Producătorii autohtonii susțin, însă că și în acest sector există mari probleme. Care sunt acestea și cât de mult îi afectează pe fermieri, aflați în materialul următor.
Prunele uscate, produse de moldoveni erau la mare căutare în perioada Sovietică. Producătorii își amintesc cu drag de acele vremuri, când fructele prelucrate în Moldova se vindeau în toate țările URSS. Aceștia susțin că astăzi, tehnologiile s-au schimbat, iar pentru a cuceri piața externă, ar trebui să reutilăm și noi uscătoriile de prune. Costul acestora este prea mare pentru veniturile producătorilor.
Totuși, acest mod de prelucrare a prunelor a devenit colacul de salvare pentru producătorii de fructe proaspete, în contextul embargului impus de Rusia la fructele moldovenești. Aceștia preferă să-și comercilizeze producția în formă uscată pe piața internă, decât să o ofere întreprinderilor pentru conservare la un preț de nimic.
Cei mai mulțumiți sunt, însă, muncitorii. Aceștia susțin că munca la livadă și la întreprinderea de uscare a prunelor este ușoară și, totodată, binevenită, deoarece 1 septembrie bate la ușă, iar copii trebuie pregătiți pentru noul an școlar.
Astăzi, în piețele agricole din țară, un kg de prune uscate poate fi procurat la un preț de aproximativ 24 de lei.