08.04.2016 16:40
În Moldova urmează să fie majorate brusc amenzile din contul creșterii valorii unității convenționale
În Republica Moldova mărimea unității convenționale la achitarea amenzilor va fi majorată de la 20 de lei pînă la 1% din salariul mediu lunar prognozat de către Guvern.
Avînd în vedere că cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2016 este aprobat în mărime de 5050 lei, unitatea convențională va avea valoarea de 50,5 lei, notează NOI.md.
Modificările respective sînt prevăzute în proiectul de amendamente elaborat de Ministerul Justiției și prezentat spre dezbateri publice de către Guvern.
Autorii proiectului de lege au motivat majorarea valorii unității convenționale la achitarea amenzilor prin necesitatea indexării acesteia în conformitate cu rata inflației. Mărimea unității convenționale a fost stabilită la nivelul de 20 de lei în anul 2002 și de atunci nu a fost modificată.
Se menționează că prețurile de consum au suferit o creștere esențială. Astfel, pentru perioada ianuarie 2003 – decembrie 2015, rata medie anuală a inflației a constituit 8,68%. La 1 ianuarie 2016, în raport cu 1 ianuarie 2013, prețurile de consum au suferit o creștere de cel puțin 290%.
Se subliniază că amenzile mici pentru infracțiunile grave nu contribuie la combaterea acestora. În prezent, Codului penal implică în majoritatea cazurilor aplicarea unor amenzi în cuantum disproporționat în raport cu gravitatea infracțiunii săvîrșite.
În context, se propune ca mărimea unității convenționale la achitarea amenzilor să fie majorată de la 20 de lei pînă la 1% din salariul mediu lunar prognozat de către Guvern.
De asemenea, se propune modificarea mecanismului de calcul a proporțiilor mari și deosebit de mari la aprecierea gradului prejudiciabil al infracțiunilor. Astfel, se propune calificarea drept proporții mari a cuantumului echivalent cu 20 salarii medii lunare pe economie prognozate de Guvern pentru anul în care s-a săvîrșit infracțiunea, iar pentru proporțiile deosebit de mari – 40 salarii medii lunare pe economie prognozate de Guvern pentru anul în care s-a săvîrșit infracțiunea.
Totodată, se propune majorarea pragului maxim al amenzii contravenționale de la 150 pînă la 500 unități convenționale pentru persoanele fizice, de la 500 pînă la 1500 unități convenționale pentru persoanele fizice cu funcție de răspundere și persoanele juridice. În aceeași proproție urmează să fie majorat pragul minimal al amenzilor pentru infracțiunile penale. Totodată, se propune majorarea pragului maxim al amenzii penale de la 1000 pînă la 3000 unități convenționale pentru persoanele fizice, de la 10 mii pînă la 20 mii unități convenționale pentru persoanele fizice care au comis infracțiunea din interes material și de la 20 mii pînă la 60 mii de unități convenționale pentru persoanele juridice.