27.05.2016 14:21
În Moldova va fi implementat Sistemul de alertă rapidă pentru alimente
În Moldova se preconizează implementarea Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi furaje, care va reprezenta o reţea de comunicare a riscurilor pentru populaţie legate de alimente.
Acest fapt este prevăzut de amendamentele la Legea cu privire la stabilirea principiilor și a cerințelor generale ale legislației privind siguranța alimentelor, pe care Parlamentul le-a adoptat în prima lectură, în contextul armonizării legislației naționale la prevederile europene în domeniul siguranţei alimentelor, în conformitate cu angajamentele asumate de Moldova în cadrul Acordului de asociere cu UE.
Potrivit Ministerului Agriculturii, Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje va reprezenta o rețea de comunicare a riscurilor directe și tangențiale pentru sănătatea oamenilor, legate de produse alimentare sau furaje pentru animale. Aceasta va mai informa populația despre siguranța produselor alimentare în scopul prevenirii riscurilor potențiale pentru sănătatea consumatorilor.
În sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje vor fi implicați reprezentanți ai ministerelor Agriculturii și Industriei Alimentare, Sănătății, Afacerilor Interne, Serviciului Vamal, Agenției pentru Protecția Consumatorilor, dar și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care va avea rol de punct național de contact și va fi responsabilă de administrarea rețelei de comunicare.
Dacă unul dintre membrii rețelei va deține informație despre existența unui risc major, direct sau tangențial pentru sănătatea oamenilor, legată de produsele alimentare și furaje pentru animale, atunci informația respectivă trebuie să fie imediat comunicată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, iar Agenția o va transmite imediat membrilor rețelei.
În cazurile cînd va fi evident că produsele alimentare și furajele care provin din Moldova sau sînt importate dintr-un stat străin, pot prezenta un risc major pentru sănătatea oamenilor sau mediului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este în drept, din proprie inițiativă sau la cererea unui alt membru al rețelei, să suspende importul, plasarea, folosirea produselor alimentare și furajelor pe piața internă sau să stabilească condiții speciale pentru acestea.