14.10.2015 10:11

Veniturile mun. Chișinău, într-o creștere continuă

În ultimii cinci ani, municipiul Chișinău a utilizat venituri în sumă de 14 miliarde de lei, bani care însă nu au satisfăcut toate necesitățile instituțiilor aflate în subordinea Primăriei. Unii experți economici au invocat în diverse situații că an de an, Consiliul Municipal nu valorifică toate sursele de venit.

Astfel, în 2010, bugetul municipiului Chișinău a însumat 1 miliard 690 milioane de lei la partea de venituri, deficitul la sfârșitul anului fiind de 217 mil. lei. În anul următor, au fost aprobate venituri în sumă de 1,89 miliarde de lei, însă cheltuielile făcute au depășit această sumă cu peste 420 mil. Un deficit bugetar mai mare a fost înregistrat în 2012, când și veniturile capitalei au fost în creștere cu 23%, până la aproape 2 miliarde și jumătate de lei. Cele mai mici cheltuieli au fost admise în 2013, deși veniturile au fost și ele mai mici și au însumat 2,36 mld. lei. Începând cu 2014, deficitul bugetar al municipiului s-a dublat până la 190 mil. lei, veniturile însă s-au majorat nesemnificativ și au ajuns la 2,72 miliarde. Cel mai mare buget a fost aprobat pentru anul curent, la partea de venituri fiind planificate 2 miliarde 830 milioane de lei. Însă și deficitul urmează să fie unul exponențial majorat și ar putea însuma aproximativ a patra parte din buget.

Bugetul municipiului Chișinău este format doin venituri obținute din impozitele pe terenurile agricole, impozitele pe veniturile din salarii, din taxele pe bunuri imobiliare, piață, patente, arenda bunurilor publice etc. De asemenea, anual la municipalitate este transferată din bugetul de stat o anumită sumă de bani. Plus la aceasta, banii din sursele externe asigură o parte importantă din bugetul orașului. Iar în ultimii cinci ani, Primăria a obținut aproape un miliard de lei din privatizarea bunurilor publice. Totuși, experții în finanțe publice sunt de părere că municipiul ratează anual aproximativ un sfert din bugetul său, din cauza că nu valorifică toate sursele de venituri.

Comentarii