07.05.2015 12:31
Versiunea BNM la furtul miliardului
Banca Națională a aflat despre tranzacțiile suspecte în valoare de 13,5 miliarde de lei, efectuate în noiembrie 2014 de Banca Socială la cinci companii necunoscute, abia după ce a fost instituită procedura de administrare specială. Despre aceasta a declarat astăzi guvernatorul; Dorin Drăguțanu într-o conferință de presă.
Guvernatorul a spus că un astfel de transfer pare neverosimil, în condițiile în care banca nu dispunea de atâtea lichidități. Mai mult, nici cele trei bănci la un loc nu ar fi avut această sumă, a concretizat el.
Potrivit lui Dorin Drăguțanu, creditele neperformante la cele trei bănci au fost acordate pe toată perioada existenței lor, iar finalitatea transferurilor reale va fi urmărită în faza a doua a investigației efectuată de o companie internațională. Astfel, vor fi verificate toate tranzacțiile în volume mari, și nu doar cele din ultimii doi ani. Guvernatorul s-a arătat încrezut că miliardele ”furate” din cele trei bănci sunt investite în active care pot fi recuperate. Totodată, Drăguțanu a contrazis jurnaliștii că BNM nu ar fi reacționat promt la riscurile care se acumulau în băncile respective. El a declarat că a informat în permanență autoritățile, începând cu sfârșitul lui 2013, atât că la acea etapă băncile își caumflau destul de bine acțiunile. La întrebarea despre suma exactă a creditelor de urgență în aceste bănci, guvernatorul a evitat să dea un răspuns ferm, însă a lăsat să se înțeleagă că BNM va mai interveni dacă va fi necesar.
Potrivit hotărârii de Guvern desecretizată, dacă la un moment dat creditele de urgență acordate celor trei bănci intrate sub administrare specială nu vor fi rambursate, aceste împrumuturi vor trebui să fie înlocuite cu valori mobiliare de stat emise de Ministerul Finanțelor şi se vor transforma în datorie publică cu o perioadă de răscumpărare de 15-20 de ani, a concretizat guvernatorul BNM.