23.03.2015 11:59

Vezi când va avea capitala gaz românesc și ce au decis autoritățile privind „Construcţia conductei de gaz natural Ungheni-Chişinău”

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău a fost analizată din punctul de vedere al impactului asupra mediului. La solicitarea Ministerului Economiei a fost elaborat un proiect al Programului privind evaluarea impactului asupra mediului „Construcţia conductei de gaz natural Ungheni-Chişinău”. Proiectul a fost finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit Ministerului, proiectul gazoductului Unigheni-Chișinău este o extensie a magistralei de interconexiune dintre România și Moldova. Noul gazoduct va fi racordat la conducta existentă Iași-Ungheni și va transporta combustibilul în capitala Moldovei, unde locuiește partea majoră a consumatorilor de gaze. Iar respectiva evaluare a impactului asupra mediului este un pas important pentru realizarea proiectului de extindere a gazoductului Iași-Ungheni pînă la Chișinău.

Scopul proiectului este sporirea securității energetice a țării pe calea diversificării surselor de aprovizionare cu gaze. Totodată, se preconizează că Moldova va primi din România gaze mai ieftine în comparație cu cele livrate din Rusia.

Studiul de fezabilitate, care conține evaluarea impactului asupra mediului prezintă 4 opțiuni de traseu cu lungimea cuprinsă între 98 și 118 km.

Potrivit autorităților, gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata la finale anului 2018. Conform unor estimări, lucrările vor costa 110 - 150 de milioane de euro, în funcție de capacitatea de transport.

Potrivit mold-street.com, anul trecut UE a alocat 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului până la Chișinău, de asemenea, autoritățile au solicitat ajutor din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene de Investiții și Facilitatea de investiții pentru Vecinătate UE (EU NIF).

Comentarii