17.11.2014 16:50

VEZI CARE ESTE CLASAMENTUL DE EFICIENȚĂ BANCARĂ ÎN MOLDOVA

Agenția de rating și estimare ”Estimator-VM” a prezentat recent un clasament al eficienței bancare. Experții remarcă o conservare a primelor șapte poziții în top și susțin că este pentru prima oară când se înregistrează o astfel de stabilitate pe sistemul bancar din Moldova.

La elaborarea acestui clasament, experții agenției au luat în calcul cinci indicatori de eficiență. Astfel, Moldindconbank deține primul loc pe 3 poziții la 3 sub-clasamente, dar a cedat poziția la sub-clasamentul venituri totale în favoarea Moldova Agroindbank. Prin urmare, se remarcă o confruntare” directă dintre cele 2 bănci, Moldova Agroindbank vizând recuperarea poziției de lider la capitolul eficienței pe sistemul bancar din Moldova.

Cât privește Victoriabank, experții remarcă o retragere din confruntarea liderilor, detașarea fiind deja una semnificativă. Unele repoziționări în actualul top au survenit în josul clasamentului. Astfel, ProCreditBank și EuroCreditBank au avansat fiecare cu o treaptă comparativ cu situația din clasamentul precedent. Au devansat în clasament Banca Socială și Banca de Finanțe și Comerț, Banca de Economii întrând deja de mai mult timp în trendul descendent, cu toate că este în vizorul statului. În josul clasamentului au rămas Comerțbank și Eximbank.

În trimestrul III al anului, veniturile totale pe sistemul bancar au crescut cu aproximativ 15% comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. În același timp, venitul total net pe sistem a scăzut cu 8,5%. Prin urmare, cheltuielile mari din sistemul bancar pot duce la perturbări la capitolul securității financiare a țării, deduc experții ”Estimator-VM”.

Comentarii