02.03.2016 12:35
Vicepreședintele Gazprom, Valerii Golubev, sosește miercuri la Chișinău
Vicepreședintele Gazprom, președintele consiliului de observatori al „Moldovagaz”, Valerii Golubev, sosește miercuri la Chișinău într-o vizită de două zile, pentru a discuta activitatea întreprinderii moldo-ruse.
După cum a informat anterior ‚INFOTAG” un acord în acest sens a fost atins la întrevederea din 12 februarie, de la Moscova, a ministrului Economiei, Octavian Calmîc, cu dl Golubev și ministrul Energeticii al FR, Alexandr Novak.
Încercările corespondentului „INFOTAG” de a afla dacă vizita va avea loc au eșuat. Reprezentanții întreprinderii, inclusiv consilierul președintelui și șefa serviciului de presă, Doina Deliu, a refuzat să răspundă, afirmând că nu este abilitată să răspundă.
Cel mai probabil discuțiile se vor axa pe situația de la Moldovagaz, activitatea unor conducători ai cărei în ultimul tip a ajuns în vizorul organelor de drept ale RM. În cadrul investigațiilor au fost depistate scheme semi-legale de procurare a echipamentului, precum și de vânzare a gazelor, ceea ce oferă motive pentru a suspecta angajați ai întreprinderii de escrocherie și corupție, inclusiv pe președintele companiei, Alexandr Gusev.
Conform informațiilor neoficiale, autoritățile RM vor cere demisia sa.
Un alt subiect discutat la întrevederile cu autoritățile Moldovei ar putea deveni tarifele la gaze pentru consumatorii finali. Conducerea Moldovagaz insistă asupra majorării tarifelor, deoarece tariful actual prevede cursul de 11,9 lei pentru $1. De atunci leul s-a depreciat de două ori și chiar pe fundalul reducerii prețului la gazele rusești pentru Moldova întreprinderea propune majorarea tarifului cu cel puțin o treime – până la 8,2 lei. Compania motivează propunerea prin faptul că tarifele existente aduc doar pierderi. La finele anului 2014 acestea au atins un nivel record de 2,338 mlrd. lei ($167 mil.), ceea ce este de circa patru ori mai mult decât în anul precedent.
Însă, în schimbul majorării tarifelor ANRE le-a redus cu 10,9% în legătură cu reducerea prețului de achiziție a gazelor și amendamentele la legislație, conform căror din tarif sunt excluse cheltuielile de tranzitare a teritoriului RM.
De asemenea, probabil se va discuta problema stingerii datoriei de gaz a Moldovei, care depășește $5 mlrd. Însă, peste 90% din datorie revine regiunii transnistrene, care din anul 2009 nu transferă Rusiei banii colectați de la consumatori, ci îi transferă la bugetul său.