Producătorii agricoli sunt nevoiți să-și vândă merele la un preț de patru ori mai mic, decât este costul lor inițial, ca urmare a interdicției de a exporta fructele moldovenești pe piața rusească. Astfel, dacă sezonul trecut costul pentru un kilogram de mere era de 2 lei 50 bani, acum agricultorii își comercializează produsele la fabricile de conserve cu 65 de bani pentru un kilogram.
Într-o astfel de situație se află și președinta Asociației Producătorilor Agricoli din nordul Moldovei ”Edino Agro Nord”, Tatiana Pavliuc, care este și administratoarea gospodăriei agricole ”Plaiul Bârlădean”.
TATIANA PAVLIUC director, companie agricolă: Noi nu am avut alte piețe, cu excepția celei din Kazahstan, Belarus și Rusia. Am fost luați prin surprindere. Pentru a ne salva cumva produsele, scuturăm copacii și livrăm câte 150 de tone de mere de calitate la fabrica de conserve din Soroca cu un preț de 65 de bani.
Cu toate acestea, fabricile de producere a conservelor ar putea prelucra nu mai mult de jumătate din recolta totală. Celelalte produse vegetale trebuie să le redirecționăm pe alte piețe.
TATIANA PAVLIUC director, companie agricolă: Partenerii noștri din Belarus, ne-au spus că țara lor este suprasaturată de mere, provenite din Moldova și ei nu ne mai acceptă marfa. În Kazahstan, de asemenea, am vrut să exportăm, dar nu am reușit. Vom avea încă 800 de tone de mere de soiul «Slava». Dar ne ghindim să păstrăm roada în frigider 2.22 O ladă costă 11 lei. Pentru 17 kg vindute cu 64-65 de bani, venitul ar fi ca pentru 1 kg. Dar deocandată nu am stabilit dacă le vom vinde sau dacă le vom tot pentru suc.
Producătorii agricoli, deocamdată, nu cred că piata Uniunii Europene reprezintă o alternativă.
TATIANA PAVLIUC director, companie agricolă: Multe gospodării agricole nu au certificate pentru piața europeană. De asemenea, în Europa pe tot parcursul anului ar trebui să fie monitorizat modul în care se cultivă produsele. Deci, așa simplu nu vor fi acceptate, putem face mai mult suc, și deja să sucul de mere, pentru care europenii nu invocă atâtea cerințe. Dacă va fi un preț bun de 3 lei sau 2.80 lei, atunci cel puțin ne putem acoperi cheltuielele pentru acest an.
În prezent, agricultorii sunt în așteptarea rezultatelor negocierilor de la București și Washington, de asemenea, ei se bazează pe subvențiile și compansațiile venite din partea statului. În lista planurilor de viitor se înscrie achiziționarea liniilor de sortare și pregătirea produselor noastre pentru noile piețe de desfacere.