31.05.2014 11:13

VOM AVEA GUNONOIȘTI DE TIP MODERN

Noul proiect prevede crearea a 8 sudbiviziuni de amplasare a cîte 8 depozite pentru transportarea și colectarea deșeurilor. Reprezentantii Ministerului Mediului dau asigurari că deja au fost făcuți primii pași în regiunea de sud a țării. Pentru realizarea noii strategii deja a fost semnat un contract cu o organizație cehă, care va face studii si va stabili locurile corespunzatoare pentru amenajarea depozitelor de colectare a deșeurilor menajere.

Gheorghe Șalaru, ministrul mediului: "Politica veche este că fiecare localitate din RM trebuia să aibă un depozit de deșeuri. Majoritatea din ele sunt autorizate într-un mod, de asemenea, invechite și care de multe ori nu însemna altceva decît decopertarea unui strat de pământ. Ele sunt în văgăună, plouă, ninge toată această zamă se scurge înapoi și afectează râulețele și tot ce este în jur. Se numes ripă, și așa am dus la râpă, pînă am ajuns la râpă".

Potrivit datelor Ministerului Mediului, in prezent circa 14.000 de hectare de pamânt sunt acoperite cu deseuri de tot felul. Totodata autoritatile mai lupta si cu gunoiștile neautorizate. Numai pe parcursul anului trecut, Inspecția Ecologica de Stat a depistat circa 4000 de astfel de gunoisti. Potrivit unui studiu efectuat anul trecut de un ONG european care se preocupă de probleme ecologice, stația Mina Purcel de pe str. Uzinelor, din Capitala este cea mai poluată regiune a Europei, anual aici sunt depozitate peste 1,2 milioane de tone de deșeuri solide.

Comentarii