30.03.2015 08:26

Vom avea sau nu memorandum? O echipă de experți ai FMI și-au început astăzi vizita de lucru la Chișinău

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional și-au început astăzi vizita de lucru la Chișinău. Anterior, autoritățile moldovenești au declarat că țara noastră are nevoie de un nou program de cooperare cu FMI, care să aibă un conţinut financiar.

Instituția internațională a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că autorităților molodvenești îi va fi prezentată noua șefă a misiunii FMI în RM, începând cu luna mai, Ivanna Vladkova-Hollar. Ea preai funcția de la Max Alier, care va fi transferat în Departamentul Statelor Africii din cadrul FMI. Totodată, pe parcursul celor cinci zile de ședere în țara noastră, echipa FMI va purta discuții cu reprezentanții Guvernului, în vederea semnării unui Memorandum. Încheierea unui nou program cu FMI este extrem de importantă pentru activitatea ulterioară a Moldovei cu Banca Mondială, Comisia Europeană și alți creditori și donatori, însă mai mulți experți economici sunt sceptici că țara noastră are șanse să obțină acest acord. Amintim că FMI a atras atenţia de nenumărate ori la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc. De asemenea, în cel mai recent raport de ţară pentru Republica Moldova, FMI a îndemnat autorităţile să promoveze o economie austeră, pentru că, în caz contrar, în 2015 deficitul bugetar ar putea ajunge la 7,1% din PIB. Şi aceasta din cauza cheltuielilor sociale prea mari pe care autorităţile le-au făcut în perioada electorală din 2014 prin majorări de pensii, salarii, compensaţii pentru agricultori și altele. Astfel, pentru menţinerea sustenabilităţii bugetului şi reducerea dependenţei de donatorii externi, FMI recomandă autorităţilor de la Chişinău să controleze mai strict nivelul salariilor şi altor cheltuieli sociale. De asemenea, trebuie respectate prevederile Legii privind finanțele publice locale, ce va intra în vigoare din 2015.

Ultimul memorandum între FMI şi Republica Moldova a fost semnat în ianuarie 2010 şi a expirat în 2013. Acordul prevedea alocarea a 567 milioane de dolari, dintre care au fost transferate 490 milioane. Fondul nu a alocat ultima tranşă din cauza instabilităţii politice din ţară de la începutul anului 2013, dar şi pentru că Moldova nu a îndeplinit un şir de angajamente asumate în cadrul negocierilor cu FMI.

Vizita de lucru a echipei de experți FMI este planificată pentru perioada 30 martie - 3 aprilie.

Comentarii