17.05.2016 14:56
Declarațiile electronice devin tot mai populare în Moldova
Locuitorii Republicii Moldova depun tot mai puțin declarațiile de venit pe suport de hîrtie, preferînd declarațiile precompletate și pe cele electronice.
Șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Sergiu Pușcuța, a comunicat în cadrul unei conferințe de presă că pînă la 25 martie 2016 au fost depuse 261 155 de declarații de venit pe anul trecut sau cu 2,5% mai multe decît anul precedent. Persoanele fizice au depus 169 451 de declarații sau cu 3% mai multe comparativ cu anul precedent.
Potrivit lui Sergiu Pușcuța, în acest an, pentru prima dată persoanele fizice au depus pe suport de hîrtie mai puțin de jumătate din declarații: 44% din numărul total față de 56% anul trecut.
Numărul declarațiilor în format electronic a crescut timp de un an de la 12,8% pînă la 13,5%, iar numărul declarațiilor precompletate – de la 31,4% pînă la 42,7%. Acestea din urmă sînt completate de sistemele informaționale ale IFPS, cu care contribuabilul poate fi de acord sau nu.
Sergiu Pușcuța a comunicat că organele fiscale au administrat venituri de pe urma achitării de către persoanele fizice și juridice a impozitului pe venit pe anul 2015 în sumă de 5 miliarde 553 de milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 22,1% din veniturile bugetului public național al țării. Comparativ cu anul 2014, veniturile de pe urma achitării impozitului pe venit au crescut cu 13,9%.
Circa 48,4% din acumulările din impozitul pe venit au fost asigurate de persoanele fizice, în mare parte, din rețineri de salariu. Alte 35,3% din acumulări au fost asigurate de agenții economici, în special de persoane juridice, iar 6,5% au fost acumulate din alte surse (dividende, etc.).
În prezent, organele fiscale au început să analizeze impozitele achitate în exces datele privind contribuabilii care nu și-au declarat veniturile și nu și-au onorat angajamentele fiscale.
În conformitate cu legislația în vigoare, persoanele care nu au depus la timp declarațiile pe venit sau au depus declarațiile cu încălcări sînt amendate și penalizate cu 0,068% pentru fiecare zi de întîrziere.