04.05.2019 17:51
Croaziere de lux cu pasageri la bord care s-au transformat în coșmar
De mai multe zile, o navă de croazieră aparținând Bisericii Scientologice e blocată cu 300 de pasageri la bord în portul insulei Santa Lucia din Caraibe.
La bord e carantină, după ce un pasager a făcut rujeolă. Ce se întâmplă cu vacanța când ești consemnat la bordul unei nave? Nu e prima oară când se întâmplă. Iată câteva astfel de cazuri de croaziere care s-au transformat într-un coșmar pentru cei de la bord, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.
Un caz de rujeolă (pojar) îi ține de mai multe zile pe membrii echipajului și pe pasagerii de pe Freewinds, o navă de croazieră aparținând Bisericii Scientologice, în portul Santa Lucia din Caraibe.
Autoritățile sanitare sunt deosebit de prudente, pentru că această boală, deși declarată eradicată în Statele Unite din anul 2000, a reapărut în ultimii ani, din cauza popularității pe care a căpătat-o curentul anti-vaccin. De la începutul anului 2019, au fost semnalate peste 700 de cazuri. Așa că cei 300 de pasageri de pe Freewinds nu au voie să părăsească nava. Halal croazieră...
Sute de bolnavi la bord
La începutul anului, ceva similar li s-a întâmplat călătorilor care se îmbarcaseră pe Oasis of the Seasaparținând companiei Royal Carribean. Acest gigant al mărilor - e unul dintre cele mai mari vase de croazieră din lume - plecase din Port Canaveral (Florida), la începutul lunii ianuarie. Avea în itinerar escale în Jamaica, în Mexic...
Dar după numai câteva zile de navigație, lucrurile au luat-o razna - vărsături, dureri abdominale, diaree. Mai mulți pasageri aveau simpotmele unei gastroenterite. La bord erau 9.000 de persoane, cât un orășel, iar când în rândul acestora ai 277 de bolnavi - cât un spital - deja este o situație de urgență extremă. Pacienții au fost luați în grijă de echipa medicală, iar o parte a pachebotului a fost plasat în carantină.
Colac peste pupăză, inclusiv unii dintre membrii echipajului se îmbolnăviseră, așa că s-a luat decizia întreruperii voiajului. Pasagerii s-au întors în Florida mai devreme decât era prevăzut și li s-au dat banii înapoi.
Încăierare generală
Croaziera trebuia să dureze zece zile, în largul coastelor Australiei, la bordul navei Carnival Legend, aparținând companiei Carnival Cruise.
Era la începutul anului 2018. Dar când vasul a ajuns în Golful Jervis, la peste 200 de kilometri de coastele Australiei, a izbucnit o ceartă între mai mulți pasageri, care a degenerat. „Era o baie de sânge”, a povestit un martor. „O croazieră în infern”, a declarat un altul. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la bord, reiese că în jur de 30 de persoane au fost implicate în încăierare. Nu se știe de la ce a pornit, cert e că unii pasageri s-au speriat și s-au baricadat în cabine.
Nava a trebuit să se abată din drum ca să facă o escală neprevăzută în program, în portul Eden. 23 de persoane aparținând aceleiași familii - bărbați, femei, adolescenți, copii - au fost debarcate cu forța și predate poliției. Ceilalți pasageri au putut până la urmă să-și continue liniștiți sejurul.
Potrivit mai multor martori, această familie din Melbourne îi teroriza pe ceilalți pasageri încă de la începutul croazierei și de la plecare, fusese implicată deja în șapte conflicte la bord.
Voiaj în întuneric
Cei 1.900 de pasageri de pe Sea Princess nu se așteptau cu siguranță la o asemenea vacanță atunci când s-au îmbarcat, la Sydney, în 2017. Când nava de lux se îndrepta către Dubai, prima etapă a unui lung periplu de 104 zile în jurul lumii, s-a transformat într-un veritabil vas-fantomă în Oceanul Indian. Motivul? Pirații.
Căpitanul Gennaro Arma a considerat că amenințarea unui atac era serioasă. A impus pasagerilor reguli stricte: fără ieșiri pe punte, distracție reținută și chiar un exercițiu de prevenire a unui atac. Restricțiile au durat zece zile.
Dacă intervine o problemă de securitate, cei care organizează croazierele pe mare pot modifica traseul pentru a evita zonele cu potențial risc sau pot lua măsurile pe care consideră necesare pentru siguranța celor de la bord.
Pasagerii se revoltă
Ce ziceți de ideea de a face o manifestație în concediu? Asta au făcut pasagerii unei nave de croazieră când se aflau în Oceanul Indian. Era octombrie 2017. Vasul Costa neoRivieraplecase din La Réunion, pentru o călătorie în jurul Oceanului Indian. Avea mai multe escale în program: Seychelles, Madagascar, Mauritius…
Însă pasagerii află că unele opriri nu vor fi făcute din cauza unei epidemii de pestă. Tot mai multe escale se anulează. Voucher-ul de cumpărături de 150 de euro oferit călătorilor drept compensație nu a convenit unora, care au organizat un fel de protest în restaurantul pachebotului. „Eram vreo 60 care am bătut cu palmele în masă pentru a le atrage atenția celorlalți pasageri în legătură cu înșelătoria”, a povestit un protestatar.
Ca răspuns, căpitanul a chemat poliția la sosirea în Seychelles. Cel care a inițiat scandalul a fost debarcat împreună cu soția. N-au avut ce face decât să privească la nava care se îndepărta de țărm. În ciuda faptului că au avut parte de o croazieră tulburată și scurtată, pasagerii n-au obținut niciun fel de despăgubire din partea companiei.